Newsroom

Newsroom

Σεισμός στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Η Εύβοια για ακόμα μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο φυσικών φαινόμενων που προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους της.

seismos

Μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει σειρά οι σεισμοί που ταλαιπωρούν το πολύπαθο νησί. Το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12), σεισμός 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα Ψαχνά ταρακούνησε όλη την Εύβοια αλλά και την Αττική, προκαλώντας έτσι ανησυχία στους κατοίκους αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 5 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια και εστιακό βάθος στα 13,2 χιλιόμετρα και ήταν αρκετός για να ξυπνήσεις μνήμες στους κατοίκους της περιοχής και να θέσει σε εγρήγορση τους σεισμολόγους.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε εξ αρχής είναι ότι πρόκειται για νέα εστία και όχι εκείνη της Νότιας Εύβοιας, όπου σημειώθηκαν δονήσεις τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το ρήγμα είχε ενεργοποιηθεί και το 2003.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Για τον ισχυρό σεισμό 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως αν και μικρή, είναι η υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε.

Εξήγησε πως οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να υπακούν τις εντολές της αυτοδιοίκησης και να αποφεύγουν σπίτια και κατασκευές που έχουν υποστεί ζημιές.

«Να μη διαμένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί μικροζημιές. Να προσέχουν όταν διέρχονται μπροστά από ετοιμόρροπα κτίρια και να δίνουν βάση και να υπακούν στις εντολές της αυτοδιοίκησης», τόνισε, ενώ με σκωπτικό ύφος ανέφερε: «Να μην ενδίδουν σε φήμες που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από το ίδιο το σεισμικό φαινόμενο».

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης πως η Αθήνα είναι ασφαλής από τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, καθώς η ένταση του σεισμού δεν μπορεί να «ξυπνήσει» γειτονικά ρήγματα.

«Από αυτήν τη δόνηση, τα ρήγματα που γειτνιάζουν με της Αττικής δεν έχουν τη δυνατότητα να τα διεγείρουν. Αν ο σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ και πάνω, θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα».

 

 

Από τη δική του πλευρά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος που νωρίτερα είχε ζητήσει να συνεδριάσει η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα αν ήταν ο κύριος σεισμός.

«Βρισκόμαστε στην κεντρική Εύβοια, που η εστία είναι διαφορετική από αυτή που ενεργοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Είναι γνωστή αλλά όχι η ίδια εστία με τη Νότια Εύβοια», επισήμανε.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Εδώ έχουμε την ενεργοποίηση μιας νέας εστίας, δηλαδή διαφορετική από τις εστίες που έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και ένα μήνα στη Νότια Εύβοια. Ενώ όμως στην Νότια Εύβοια όταν ενεργοποιήθηκε το είπαμε ότι είναι μία άγνωστη εστία, εδώ είναι μία νέα ενεργοποίηση αλλά από μία εστία που τη γνωρίζουμε ήδη».

Απαντώντας σε ερώτημα αν μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Μπορεί να δώσει και ενδεχομένως ισχυρότερο σεισμό. Γνωρίζουμε την εστία ότι ενεργοποιήθηκε το 2003. Δεν γνωρίζουμε όμως ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος. Και οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος είναι μία κρίσιμη παράμετρος γιατί όσο μεγαλύτερο το ρήγμα τόσο μεγαλύτερο και το μέγιστο μέγεθος το οποίο μπορεί να προκύψει».

Σε ερώτηση αν τον προβληματίζει πως κοντά στο ρήγμα υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Χαλκίδα και η Αθήνα ανέφερε: «Ασφαλώς και αυτό είναι ένα από τα κριτήρια που έλαβα υπόψη μου όταν δημοσίως πρότεινα αμέσως μετά το σεισμό την άμεση σύγκληση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου διότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τα φαινόμενα αυτά καθαυτά αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα»

«Μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας πως το ρήγμα στα Ψαχνά μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ.

«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.
Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ