Για ισχυρούς μετασεισμούς προειδοποιεί ο Τσελέντης – Τα 5 σημεία που χρειάζονται προσοχή

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους ειδικούς για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια

brick 2205882 1280

Αισθητός στην Αττική τη Βοιωτία, ακόμη και στην Κορινθία και την Αργολίδα, έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου της Ευβοίας και 85 χλμ. βόρεια της Αθήνας.

Σε μια πρώτη εκτίμηση ο Άκης Τσελέντης τονίζει πως απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί και παραθέτει τα 5 σημεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με το φαινόμενο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια: 

1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
2. Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
3. Εκτιμώ ότι ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ήταν ο κύριος.
4.  Ακούτε ανακοινώσεις των ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ και όχι διαφόρων κινδυνολόγων.
Εγώευρίσκομαι μακριά για αυτό με χάσατε αύριο επιστρέφω Ελλάδα

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός ήταν σχετικά επιφανειακός και είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρό σεισμών» δήλωσε και ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από το σεισμό. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

 

Ανησυχία στην περιοχή

Κάτοικος του Μαντουδίου ανέφερε στο Open TV ότι ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ συνοδεύτηκε και από χαρακτηριστική βουή.«Νιώσαμε πολύ έντονα τον σεισμό . Είμαστε κοντά στο επίκεντρο. Είχε μεγάλη διάρκεια και βουή. Είχε γύρω στα 30 δευτερόλεπτα διάρκεια. Κουνηθήκαμε αρκετά. Στον χώρο που βρίσκομαι δεν έγιναν ζημιές.

Ο κόσμος βγήκε στον δρόμο. Φοβηθήκαμε, ήταν δυνατός σεισμός. Εδώ στο Μαντούδι δεν υπάρχουν ζημιές, δεν ξέρω στα γύρω χωριά. Προς το παρόν δεν έχουμε νιώσει μετασεισμό. Ελπίζουμε να ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά η κάτοικος του Μαντουδίου στο Open TV.

«Οι γονείς των σχολείων της πρωτοβάθμιας να παραλάβουν άμεσα τα παιδιά τους από τα σχολεία. Γίνεται συνεννόηση με το ΚΤΕΛ ώστε να γίνει επαναφορά των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στο evima.gr.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, ανέφερε στην ίδια ιστοσελίδα ότι θα κλείσουν τα σχολεία σε τρεις δήμους της κεντρικής Εύβοιας. «Για την ώρα δεν έχουμε κάποια πληροφορία για σοβαρό τραυματισμό, ή μεγάλες ζημιές. Τα σχολεία θα κλείσουν. Τα παιδιά βρίσκονται στον προαύλιο χώρο κάθε σχολείου και αναμένουμε τη σχετική απόφαση για να πάνε στα σπίτια τους. Στους δήμους Μαντουδίου – Αγίας Άννας, όπου έγινε και ο σεισμός και Μεσσαπίων και Αγίας Άννας-Αιδηψού, το σχολεία θα κλείσουν».

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…