Newsroom

Newsroom

«Σεισμός 7 Ρίχτερ στον τουρισμό η κατάρρευση του Thomas Cook»

Ανησυχία και στην Ελλάδα για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού

ap thv

Με κομμένη την ανάσα, προσπαθώντας να εκτιμήσουν και να υπολογίσουν τις απώλειές τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού της Κρήτης, την ώρα που επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής των περίπου 20.000 τουριστών, που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί με συμβόλαια του Thomas Cook, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Στην Κρήτη, πάντως, υπολογίζεται ότι αυτήν την ώρα βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είχαν συμβόλαια με το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα αφίχθησαν περίπου 4.000 επισκέπτες, προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται η διαδικασία επιστροφής των επισκεπτών, όχι νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν προγραμματίσει όταν έκλειναν τα πακέτα των διακοπών τους.

«Εδώ και δύο μήνες γίνονται συζητήσεις και επαφές, με επίκεντρο το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Άγγλοι από τα κεντρικά της εταιρείας έχουν ήδη κάνει επαφές και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύψουν την επιστροφή των τουριστών, όχι νωρίτερα απ’ ότι λένε τα προγράμματα που είχαν οι άνθρωποι κλείσει. Αύριο υπάρχει προγραμματισμένη πτήση, οπότε θα φύγουν από το Ηράκλειο οι πρώτοι τουρίστες, και αυτό όπως έχουμε ενημερωθεί θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες» επισήμανε ο κ. Πλιάκας.