Newsroom

Newsroom

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία – Τουλάχιστον 15 νεκροί

Μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο και άλλες πόλεις στην Αλβανία

AP 19330256894732

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία συγκλονίζοντας τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και παγιδεύοντας κατοίκους κάτω από τα ερείπια.

Κάτοικοι, μερικοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα μετά τη μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας).

Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

«Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), και έγινε επίσης αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, Έντρι Φούγκα, έγραψε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε εννέα, ενώ 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί και 600 έχουν λάβει ιατρική βοήθεια. Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Φούγκα επισημαίνει ότι “ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης”.

Ένας άνδρας μέσα στον πανικό του πήδησε από κτίριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, μερικές ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη χώρα.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον ενός τριώροφου κτιρίου στο Δυρράχιο, σύμφωνα μια εκπρόσωπο του υπουργείου.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας], ήταν ο δεύτερος ισχυρός μέσα σε περίπου ένα δίμηνο, κατατρομοκρατώντας χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, πολλοί με βρέφη στα χέρια, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου των Τιράνων.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.

Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε το πρωί κτίρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…