Newsroom

Newsroom

Σεισμός στην Αττική: Θετικό γεγονός οι μετασεισμοί 4,3 Ρίχτερ

Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι, το κύριο γεγονός ήταν πιθανότατα η ισχυρή δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική και που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

EK seismos 0

 

«Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13 χλμ. Η εκτίμησή μου είναι ότι αποτελεί το κύριο γεγονός. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κάποιοι μετασεισμοί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η αρχική δόνηση ήταν το κύριο γεγονός», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.

«Οδηγίες: Στεριώνουμε τα βαριά έπιπλα, προσέχουμε τα παιδιά μας, αποφεύγουμε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια στην Αθήνα – μην περνάμε κάτω από τα μπαλκόνια τους. Αυτά είναι αρκετά», συνέστησε στους πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι η δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, εξ ου και έγινε τόσο αισθητή στην Αθήνα.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό του 1999. Σημείωσε, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Δυτικά του μεγάλου σεισμού του 1999 εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Καρακώστα. Η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης, εκτίμησε και ο κ. Καρακώστας, αν και εκτιμά ότι το εστιακό βάθος σίγουρα είναι μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό των ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, δήλωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Αυτός ήταν ο λόγος που συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Το χρονικό του σεισμού στην Αττική

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το εστιακό του βάθος της δόνησης προσδιορίζεται στα 13 χλμ.

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική υπηρεσία. Για εγκλωβισμένους σε ασανσέρ σε διάφορα σημεία της πόλης κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες από τις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επανήλθε το ρεύμα σε ορισμένες περιοχές, όπως τα Εξάρχεια, όπου φέρεται να είχε διακοπεί, αμέσως μετά την ισχυρή δόνηση.

Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και μέσα δικτύωσης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες κοντινές περιοχές όπως η Κόρινθος και η Εύβοια.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο σεισμολόγο μέλος της επιτροπής σεισμικού κινδύνου που μίλησε στο documentonews.gr, υπάρχει προκαταρκτικός σεισμος 5,3 στην Δυτική Αττική, Μαγούλα. Έγινε αισθητός σε όλη την Αττική και στη Βόρειο Πελοπόνησσο ακολούθησε ενας μικρότερος σεισμός 3,2. Θα παρακολουθλούμε το φαινόμενο. «Ο σεισμός ηταν επιφνειακος». 

Όταν τον ρωτησαμε αν εχει σχεση με το ρηγμα της Παρνηθας μας απαντησε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα. 

«Έσπασε το δυτικό κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας», δήλωσε από την πλευρά του στο documentonews.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Δείτε την εικόνα που έστειλε αναγνώστης από την πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το κέντρο της Αθήνας μετά τον σεισμό

Παράλληλα, δεκάδες χρήστες αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από τις αντιδράσεις του κόσμου μετά τον ισχυρό σεισμό.

 

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…