Newsroom

Newsroom

Σεισμοί Σαντορίνη: Προειδοποιεί Τούρκος καθηγητής για το ρήγμα στο Αιγαίο – «Πρέπει να προσέχουν όσοι είναι κοντά»

Ο Τούρκος καθηγητής, Naci Görür, είχε προειδοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι για το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή

6454642

Η σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο είναι πάρα πολύ μεγάλη τις τελευταίες 48 ώρες, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 400 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να είναι στα 4,8 ρίχτερ.

Οι δονήσεις αυτές έφεραν ξανά στη συζήτηση το τι γίνεται με τη δραστηριότητα των ρηγμάτων στην περιοχή, με το ζήτημα φυσικά να απασχολεί και την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Naci Görür είχε προειδοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι για το ρήγμα του Αιγαίου.

Χθες (02/02) με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες δονήσεις επανήλθε με νέα ανάρτηση στα social media.

Η ανάρτηση που έκανε ο καθηγητής Naci Görür

Φίλοι, ανέφερα τους σεισμούς που γίνονται όλο και πιο συχνοί από χθες στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης στο Αιγαίο Πέλαγος της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι σήμερα γίνονται όλο και πιο συχνά, συνιστώ στους πολίτες μας που βρίσκονται κοντά στο εν λόγω σημείο στις ακτές του Αιγαίου μας να είναι προσεκτικοί. Με αγάπη.

Πού περνάει η γραμμή το ρήγμα του Αιγαίου

Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια περιοχή γνωστή για τις ενεργές ρηγματώσεις και τους συχνούς σεισμούς.

Αυτή η περιοχή έχει πολλές ρηγματώσεις που συνδέονται με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και την Ελληνική Ζώνη Βύθισης.

Ιδιαίτερα το ρήγμα Κρήτης – Ρόδου, το ρήγμα της Μυτιλήνης και οι προεκτάσεις του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που διέρχονται από τον κόλπο του Σάρου δημιουργούν σημαντική σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το Αιγαίο Πέλαγος έχει ένα πολύ κατακερματισμένο και πολύπλοκο σύστημα ρηγμάτων.

Οι κύριες γραμμές είναι οι εξής:

  • Ελληνική Ζώνη Βύθισης: Διέρχεται από την περιοχή της Κρήτης, της Ρόδου και των Δωδεκανήσων.
  • Δυτικά του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας
  • Ρήγματα Aegean Graben

Η πρόβλεψη του Ευθύμη Λέκκα

«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε σήμερα (03/02) το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται.

Ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.

Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου.

«Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής.

Ακόμη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση.

Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες».

Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου από τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρός σεισμός τώρα: Αισθητός στην Αθήνα

Τέμπη: Νέα ομολογία συγκάλυψης; – O Bασίλης Οικονόμου λέει τώρα ότι το υλικό από τις κάμερες δεν έχει χαθεί και είναι στον ανακριτή

Το σενάριο της αλλαγής αρχηγού… «εν πτήσει» στη ΝΔ

Bianca Censori: Εμφανίστηκε… σχεδόν γυμνή στα βραβεία Γκράμι η σύζυγος του Kanye West

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

«Εμφύλιος» των μετεωρολόγων για τον «χιονιά της Τσικνοπέμπτης» του Μαρουσάκη: «Πρόγνωση της τσίκνας» λέει ο Κολυδάς!

χιονια1

«Εμφύλιος» των μετεωρολόγων για τον «χιονιά της Τσικνοπέμπτης» του Μαρουσάκη: «Πρόγνωση της τσίκνας» λέει ο Κολυδάς!

Μαλλιά κουβάρια οι μετεωρολόγοι για τον επερχόμενο «χιονιά»

Ηλιούπολη: Επέστρεψε σε νέα υπηρεσία ο καταδικασθείς για εμπορία ανθρώπων αστυνομικός

trafiking

Ηλιούπολη: Επέστρεψε σε νέα υπηρεσία ο καταδικασθείς για εμπορία ανθρώπων αστυνομικός

Αφού η διαθεσιμότητά του έληξε, ο καταδικασθείς αστυνομικός επέστρεψε στην υπηρεσία αν και υπάρχει καταδίκη…

Κυκλάδες-Σεισμοί: «Πυρά» Γεράσιμου Παπαδόπουλου κατά Συνολάκη και Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (video)

Γερασιμος Παπαδοπουλος

Κυκλάδες-Σεισμοί: «Πυρά» Γεράσιμου Παπαδόπουλου κατά Συνολάκη και Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (video)

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος άφησε αιχμές κατά της Πολιτική Προστασίας, όπως και του καθηγητή Φυσικών καταστροφών…