«You are now leaving the USA»: Έξω απ’ το Σιάτλ η αστυνομία

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν έξι οικοδομικά τετράγωνα και ανακήρυξαν την περιοχή Αυτόνομη Ζώνη.

AP 20167818387052 1

Βρισκόμαστε στο βορειοδυτικό κομμάτι των ΗΠΑ στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ουάσιγκτον. Στις 8 Ιουνίου 2020 οι αστυνομικοί στο Τμήμα της Ανατολικής Περιφέρειας του Σιατλ, στη συνοικία Κάπιτολ Χιλ, εγκατέλειψαν το κτίριο και αποχώρησαν από την περιοχή σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο πλαίσιο των κοινωνικών αναταραχών στον απόηχο της δολοφονίας του Αφρο-αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν έξι οικοδομικά τετράγωνα και ανακήρυξαν την περιοχή Αυτόνομη Ζώνη, αλλιώς γνωστή ως Free Capitol Hill ή CHAZ  (Capitol Hill Autonomous Zone). Χωρίς την παρουσία της αστυνομικής βαρβαρότητας, των βίαιων εφόδων από πάνοπλους αστυνομικούς και της αλόγιστης χρήσης δακρυγόνων, ο χώρος έχει μετατραπεί σε μια ειρηνική ζώνη γεμάτη από καλλιτεχνικές και συλλογικές δραστηριότητες εις μνήμην του Τζορτζ Φλόιντ και ενάντια στη ρατσιστική και αστυνομική βία. Πάνω από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι διαδηλωτές λίγο πριν την είσοδο στην Αυτόνομη Ζώνη κάποιος έχει γράψει «You are now leaving the USA» (Τώρα φεύγετε από τις ΗΠΑ).

Αυτή η φράση παραπέμπει στο γνωστό «You are now leaving the American Sector» που βρισκόταν στο σημείο ελέγχου Charlie, δίπλα στο τείχος του Βερολίνου και σηματοδοτούσε τις ζώνες ελέγχου στις οποίες είχε διαμελιστεί το Βερολίνο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ταμπέλα αυτή συμβόλιζε τότε την απομάκρυνση από την αμερικανική ζώνη, τον «εγγυητή της ελευθερίας» δηλαδή και σήμαινε την είσοδο σε επικίνδυνα χωράφια. Σήμερα, μια ανάλογη φράση γραμμένη στο Καπιτολ Χιλ του Σιατλ υποδηλώνει την εγκατάλειψη του αμερικανικού ονείρου, συμπυκνώνει την παγκόσμια ιστορική συγκυρία που ζούμε εν μέσω πανδημίας και μαρτυρά τον κλυδωνισμό της αμερικανικής παντοκρατορίας. 

Στην περιοχή του Σιάτλ υπάρχουν πολλές και δραστήριες ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες και με αφορμή την Αυτόνομη Ζώνη και το κίνημα των Black Lives Matter οι κάτοικοι έχουν ανοίξει ένα κύκλο συζητήσεων γύρω από  τον εξευγενισμό της περιοχής, τον έλεγχο των ενοικίων, την απόσυρση των κατηγοριών όσων συνελήφθησαν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, τη χρηματοδότηση κοινοτικών δομών και δομών υγείας και τις περικοπές κονδυλίων για τα σώματα ασφαλείας.

 

Η δήμαρχος της πόλης Τζένυ Ντέρκαν μίλησε στο CNN για την κατάσταση και τη χαρακτήρισε ως street party, σαν αυτά που συμβαίνουν κατά καιρούς στην πόλη και όχι ως μια ένοπλη κατάληψη ή πραξικόπημα που θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Στον αντίποδα ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε την άμεση ανάκληση της περιοχής τουϊτάροντας «Αυτοί οι άσχημοι αναρχικοί πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Παρόλο που η δήμαρχος Τζένυ Ντέρκαν προσπαθεί να αποσιωπήσει τις δυναμικές της Αυτόνομης Ζώνης του Κάπιτολ Χιλ, κατατάσσοντάς το ίσως σε πρακτικές εναλλακτισμού και χιππισμού, η ιστορίας της πόλης και το κίνημα Occupy Seattle περίπου πριν μια δεκαετία δεν κρύβονται. Το κίνημα Occupy Seattle συμβάδιζε με το κίνημα Occupy Wall Street στη Νέα Υόρκη και αν ισχύει ότι η Ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, τότε δεν αποκλείεται να δούμε Αυτόνομες Ζώνες να ξεφυτρώνουν στο κέντρο του Μανχάταν.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…