ΣΕΑ εναντίον Μενδώνη για τον Αρχαιολογικό Κώδικα

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει προκαλέσει η fast track νομοθέτηση του Αρχαιολογικού Κώδικα, που επιχειρεί η Λίνα Μενδώνη. 

mendoni 1

Σε εκτενή του ανακοίνωση, ο ΣΕΑ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οκτώ μήνες διάβαζε η υπουργός Πολιτισμού τον Αρχαιολογικό Κώδικα, αλλά τον έδωσε στη δημοσιότητα μόλις δύο ημέρες πριν τη συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, «με τρόπο ώστε να μην μπορεί να γίνει επαρκής συζήτηση και επεξεργασία». Σημειώνει επίσης ότι το νομοθέτημα δεν δόθηκε ούτε στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ και στο προσωπικό τους, που είναι το πλέον αρμόδιο, για να επεξεργαστούν την κωδικοποίηση, σε μια «καινοφανή διαδικασία» η οποία «έχει οδηγήσει σε προφανή λάθη αλλά και παρεμβάσεις στον Ν. 3028/02 που εμφανίζονται ως απλή “κωδικοποίηση”».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεδρίασε για το θέμα και διατυπώνει αναλυτικά τις απόψεις του. Μεταξύ άλλων ασκεί κριτική στο ότι στο νομοθέτημα δεν αναφέρεται με σαφήνεια ποιος έχει την αρμοδιότητα της τελικής υπογραφής στις περισσότερες υποθέσεις που τους αφορούν, όπως η κήρυξη/οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων, οι άδειες εκτέλεσης εργασιών, η αδειοδότηση επιχειρήσεων κ.ά.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για ρυθμίσεις που υποσκάπτουν την ουσία της αρχαιολογικής νομοθεσίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόβλεψη για «φορέα διαχείρισης» σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο. «Η διάταξη που προβλέπει πιθανότητα σύστασης “φορέα διαχείρισης” σε οποιονδήποτε οργανωμένο/επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο είναι μια επικίνδυνη διάταξη, αντίθετη με το Σύνταγμα της χώρας, η οποία οφείλει να καταργηθεί άμεσα ως αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα του Αρχαιολογικού Νόμου και όχι να “εισχωρεί” στον Κώδικα της αρχαιολογικής νομοθεσίας» τονίζει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων.

Παράλληλα, ο ΣΕΑ σημειώνει ότι από το νομοθέτημα λείπει τελείως το άρθρο 71 του αρχαιολογικού νόμου που προβλέπει ειδική αρμοδιότητα και διαδικασία για κακουργήματα που σχετίζονται με την καταστροφή αρχαιοτήτων και υπογραμμίζει ότι η διάταξη οφείλει να επανέλθει.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να υπάρξει αναβολή της συζήτησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (που είχε καταθέσει γραπτώς το αίτημα) αποχώρησε ύστερα από την άρνηση της Λίνας Μενδώνη.  Ο Κώδικας εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…