Newsroom

Newsroom

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Ρόδο (βίντεο)

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο στην περιοχή της Απολακκιάς.

5765759b1dc524497f8b46f6

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 11:00 το πρωί στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς και κατευθύνθηκε προς Σιάννα, ευνοούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. 

Περίπου στις 15:00, σύμφωνα με την “Ροδιακή” τα μέτωπα αυξάνονταν  και σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο η Αρνίθα, όσο και για η Παναγία Σκιαδενή. 

Το μέτωπο προς την Παναγία Σκιαδενή περιορίστηκε, ωστόσο άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά κατευθύνεται και προς την Ίστριο, δημιουργώντας επιπλέον σοβαρό πρόβλημα για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΔΚ του Ιστρίου Βασίλη Βουκκή, οι πύρινες “γλώσσες” κύκλωσαν και την Ίστριο με αποτέλεσμα ξεκινήσει η εκκένωση του οικισμού.  «Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Εκκενώνουμε το χωριό, μεταφέροντας κυρίως τους ηλικιωμένους σε γειτονικές περιοχές. Τα σπίτια δεν απειλούνται άμεσα, αλλά αν δεν υπάρξει σύντομα βοήθεια από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της περιοχής σύντομα η φωτιά θα μας κυκλώσει»

δήλωσε στο topontiki.gr

Λίγο μετά τις 17:00 η ένταση του αέρα μειώθηκε αισθητά, γεγονός που βοηθάει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να «μαζέψουν» τα μέτωπα, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στο μέτωπο προς την Αρνίθα, αλλά και στο μέτωπο προς Σιάννα και Μονόλιθο. Μικρότερες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν σε πιο περιορισμένες εστίες φωτιάς όπως της Απολακκιάς.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική συνολικά επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 13 οχηματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα Καναντέρ.

Το απόγευμα διεξήχθη σύσκεψη στην Προφύλια του Συντονιστικού Οργάνου της πυρκαγιάς, με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Στο νησί, έφτασε και μια ομάδα της ΕΜΑΚ η οποία θα επιχειρήσει στο σημείο για να συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε το βράδυ του Σαββάτου ο αντιδήμαρχος Ρόδου αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Αγαπητός Πάλλας, στην “Ροδιακή”, τα μέτωπα τόσο προς την Ίστριο, όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα είναι πλέον ελεγχόμενα. «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση φωτιάς για την Ρόδο. Η πυρκαγιά έκαιγε σε μεγάλη έκταση και με μεγάλη ταχύτητα γεγονός που έκανε δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Περιοχές από την Απολακκιά, έως το Σκιάδι και την Ίστριο βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό. Έχει καεί μια πολύ μεγάλη έκταση, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς», δήλωσε ο κ. Πάλλας. 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και την νύχτα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

 






(φωτό eurokinissi)