Σε τρεις... δόσεις η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών

Αφήγημα περί επανεκκίνησης της κυβέρνησης με... φθαρμένα υλικά στήνει ο πρωθυπουργός

NewsRoom 05/01/2021 | 07:34

Σε τρεις διαφορετικές ομάδες θα γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις 11.00, στις 11.45 και στις 12.30.

Οι αλλαγές του ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να περάσει το αφήγημα περί επανεκκίνησης της κυβέρνησης, προσπαθώντας παράλληλα να ικανοποιήσει την κοινοβουλευτική ομάδα, εντάσσοντας περισσότερους βουλευτές της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, που αντικαθιστά τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος με τη σειρά του αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπό τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του νέου υπουργού Εσωτερικών.

Εκτός του υπουργείου Εργασίας έμεινε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χρίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Το χαρτοφυλάκιό του ανέλαβε ο Κωστής Χατζιδάκης, τον οποίο στο υπουργείο Περιβάλλοντος αντικαθιστά ο Κώστας Σκρέκας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή της Σοφίας Βούλτεψη για υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη μεταναστών και του Θάνου Πλεύρη που προτάθηκε ως αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αναβάθμιση προσώπων που προέρχονται από την «ακροδεξιά» τάση της ΝΔ.

Από υπουργικά πόστα αποχωρούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος (Εσωτερικών) και Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας). Την ίδια στιγμή, μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Κυβερνητικός εκπρόσωπος - ο οποίος προχώρησε και στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος - και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας περνά στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και 'Αγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.