Newsroom

Newsroom

Σε θετικό κλίμα οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αλλά ανησυχούν, διαβάστε γιατί

Σε θετικό κλίμα για την εξεύρεση συμφωνίας κινήθηκαν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την άφιξή τους για…

eurogroup 21

Σε θετικό κλίμα για την εξεύρεση συμφωνίας κινήθηκαν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την άφιξή τους για τη συνεδρίαση του Eurogroup.  Σχεδόν όλοι αναγνώρισαν ότι η Αθήνα έκανε ένα θετικό βήμα με τις προτάσεις που έστειλε αιτούμενη νέο δάνειο, ενώ οι πιο πολλοί χαιρέτισαν και την ευρεία πλειοψηφία με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε την εντολή για διαπραγμάτευση από τη Βουλή.

Αρκετοί, ωστόσο, επεσήμαναν ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερα από άποψη μεταρρυθμίσεων και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να περάσει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα από το Κοινοβούλιο, με κάποιους από αυτούς να αναφέρονται και στην κυβερνητική πλειοψηφία που απειλείται όπως φάνηκε στην ψηφοφορία.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των μελών του Eurogroup:

Πίτερ Κάζιμιρ (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Βλέπω τεράστιο πρόβλημα με την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους. Θα δούμε τι θα φέρουν οι θεσμοί στο τραπέζι. Οι ελληνικές προτάσεις θα ήταν κατάλληλες για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετές για το τρίτο πρόγραμμα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (επικεφαλής Eurogroup): Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Υπάρχει κριτική για τις ελληνικές προτάσεις στην ουσία και τεράστιο θέμα εμπιστοσύνης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους Θεσμούς και τους υπουργούς και να δει τι βελτιώσεις χρειάζονται. Η Αθήνα πρέπει να δείξει πολύ ισχυρή δέσμευση για να ξαναδημιουργήσει την εμπιστοσύνη. Θα είναι αρκετά δύσκολη συνάντηση.

Πιερ Κάρλο Παντοάν (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Είμαστε εδώ με ανοιχτό μυαλό. Δεν είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να αξιολογήσουμε το αν μπορούν να ξεκινήσουν. Θα είναι πολύωρο το σημερινό Eurogroup.

Χάρης Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα. Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι βοηθήσουμε και να  στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας.

Μάικλ Νούναν (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες. Νομίζω ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι για τη συντριπτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποιοι λένε ότι οι Ελληνες πρέπει να κινηθούν γρήγορα στην εφαρμογή μέτρων γιατί αν διαβρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Είναι δύσκολο να αποδώσεις όταν μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία. Για αυτό πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να φέρουν τις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται. Η βιωσιμότητα του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το πρόγραμμα είναι αρκετό για να προκαλέσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα ήταν καλύτερο αν ό,τι συμβαίνει τώρα, είχε γίνει το Φεβρουάριο. Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μεγάλη ζημιά. Το δημοψήφισμα ήταν πολιτική νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά οικονομικά και κοινωνικά ήταν καταστροφικό.

Βάλντις Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM

Ερικ Βίεμπες (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Ολλανδίας): Οι Θεσμοί συνιστούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν κάποιοι όροι καλυφθούν. Εκτιμούν ότι το ελληνικό πλάνο είναι πιο αδύναμο σε κάποιους τομείς. Συζητάμε μία πρόταση την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε άγρια πριν από μία εβδομάδα. Αυτή είναι σοβαρή ανησυχία. Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα μπροστά, αλλά οι Θεσμοί είναι επικριτικοί για το σχέδιο, λείπουν λεπτομέρειες.

Μισέλ Σαπέν (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η ελληνική κυβέρνηση είχε το κουράγιο να πάει στη βουλή και να πάρει μία διαπραγματευτική εντολή που υιοθετήθηκε από μεγάλη πλειοψηφία. Οι Θεσμοί θεωρούν ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι καλή βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό στοιχείο, αν θέλουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Το Eurogroup πρέπει να δείξει, αν υπάρχει εμπιστοσύνη, ότι είναι ικανό να προσφέρει στήριξη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει ταμπού για το χρέος, αλλά δεν θέλουμε ονομαστική μείωση. Είναι μία κόκκινη γραμμή για πολλά μέλη.

Εντουαρντ Σικλούνα (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σήμερα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί. Θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις με ανοιχτό μυαλό στο Eurogroup. Η Ελλάδα προτείνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την τελευταία φορά.

Χανς Γεργκ Σέλινγκ (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Είναι σίγουρα μία θετική έκπληξη από την Ελλάδα. Ωστόσο απαιτούνται συγκεκριμένες εγγυήσεις από τους Ελληνες για τα όσα θέλουν να εφαρμόσουν. Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας ανάμεσα στους εταίρους και την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης έχουν αμφιβολίες για το πως θα εφαρμόσει η Ελλάδα τις προτάσεις της.

Κριστίν Λαγκάρντ (διευθύντρια ΔΝΤ): Ελπίζω να υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο Eurogroup.

Πιερ Μοσκοβισί (Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων): Είναι μία σημαντική ημέρα για την ευρωζώνη και την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις. Η πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι υπέρ των ελληνικών προτάσεων, τους δίνει πολιτική ισχύ. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές προτάσεις είναι βάση για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης. Η εφαρμογή είναι το κλειδί.

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…