Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας – Αυστρίας: Ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βιέννη η Άγκυρα

Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη.

57bb5fed1dc52406028b4881

Η Τουρκία έχει ανακαλέσει τον Πρέσβη της από την Αυστρία για να επανεξετάσει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά από μια σειρά από διαφωνίες με το κράτος μέλος της ΕΕ.

Αυτά δήλωσε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, τη Δευτέρα.

«Ανακαλέσαμε στην Άγκυρα τον πρεσβευτή μας στη Βιέννη για διαβουλεύσεις και για να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Αυστρία», γνωστοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αφορμή της ανάκλησης αποτέλεσε το «πράσινο φως» που άναψε η Βιέννη, για μια διαδήλωση υποστηρικτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις τουρκικές αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αυστριακός επιτετραμμένος στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του επιδόθηκε διαμαρτυρία διότι σε οθόνες ενημέρωσης των επιβατών στο αεροδρόμιο της Βιέννης αναφερόταν ότι «η Τουρκία εγκρίνει τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των 15 ετών».

Η υπόθεση αυτή για την ηλικία συναίνεσης στην Τουρκία προκάλεσε εξάλλου αναταραχή στις σχέσεις της Άγκυρας με άλλο ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., τη Σουηδία.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Αυστρίας εντάθηκαν επίσης όταν η Άγκυρα κατηγόρησε τη Βιέννη για «ριζοσπαστικό ρατσισμό», την επομένη μιας σφοδρής αντιπαράθεσης σχετικά με την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν πρότεινε η Ε.Ε. να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας του εύρους των εκκαθαρίσεων που διέταξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι δυνατή και αρκετά ανεξάρτητη ώστε να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα τονίζοντας πως η ΕΕ δεν έχει ανάγκη την Τουρκία για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Μάλιστα, είχε δηλώσει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να ενδώσουν στις τουρκικές πιέσεις για άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κίνηση των Τούρκων πολιτών εντός της ΕΕ.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…