Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Λονδίνου – Μόσχας μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορα

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε αγγλικό έδαφος.

5aaab0471dc524071b8b45b7

Η χθεσινή απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο εξόργισε την Μόσχα η οποία όπως ανακοίνωσε σήμερα δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι θα προχωρήσει και εκείνη σε αντίποινα.

Μιλώντας σε στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι και η Ρωσία με τη σειρά της θα προχωρήσει σε απελάσεις Βρετανών διπλωματών χωρίς ωστόσο να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αρκέστηκε μόνο στο να πει πως αυτό θα συμβεί «σύντομα».

Αν τελικά η Τερέζα Μέι κάνει πράξει τα λεγόμενά της τότε αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.


«Φύγετε και βουλώστε το»

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «φύγει» μακριά.

«Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.

«Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», επισήμανε.


Στο πλευρό της Βρετανίας Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ

Παράλληλα, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ δημιουργούν κοινό μέτωπο στο πλευρό της Βρετανίας και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση λέγοντας:

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.


«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση.

«Φαίνεται ότι οι Ρώσοι βρίσκονται από πίσω», είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Τα «δόντια» του δείχνει και το NATO

Η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα είναι «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε «σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια».

«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν», κατέληξε.

Πάντως από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «παραφροσύνη».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απέδωσε δε μέρος της σφοδρότητας της αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μέι στο ζήτημα του Brexit.


Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

εκτακτο

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Κανάκης

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Αποκαλύψεις έκανε ο παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα, καθώς όπως είπε, ο πρωθυπουργός, απέφυγε να πάει…

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Μαλαισία

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Οι 10 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν μέλη των πληρωμάτων των δύο ελικοπτέρων