Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Άγκυρας – Δύσης

Την ώρα που η Άγκυρα μοιάζει να οικοδομεί εκ νέου σχέσεις με τη Μόσχα, πράγμα που ουσιαστικά επιβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φαίνεται να προκαλείται ρήγμα στις σχέσεις της με τη Δύση, παρότι επισήμως -τουλάχιστον από πλευράς ΝΑΤΟ- γίνεται προσπάθεια ώστε να υποβαθμιστούν τα γεγονότα.

57ab35cd1dc524604c8b4855

Στην πραγματικότητα πάντως, εδώ και περίπου έναν μήνα, την περίοδο δηλαδή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Άγκυρα ολοένα και απομακρύνεται από την Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και βεβαίως του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα Τετάρτη εξάλλου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέα καταγγελία κατά της ΕΕ την οποία κατηγορεί ότι προκάλεσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Τουρκία με την «ευνοϊκή» της στάση απέναντι στους αυτουργούς της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε. Προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, υπεύθυνη είναι η ΕΕ, η οποία, και το λέω ξεκάθαρα, υιοθέτησε μία ευνοϊκή προς το πραξικόπημα θέση, που ενθάρρυνε τους δράστες», πρόσθεσε. Ο Τσαβούσογλου σημείωσε μάλιστα ότι «εάν η Δύση ‘’χάσει’’ την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, ο τούρκος υπουργός, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «ένας ισχυρός μηχανισμός για την εξεύρεση λύσης στη Συρία και αντιπροσωπεία από αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και των υπηρεσιών Πληροφοριών θα μεταβεί στη Ρωσία για συνομιλίες». Μάλιστα ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα άρει τα εμπάργκο κατά των τουρκικών προϊόντων και ότι, εάν χρειαστεί, θα υπογραφούν συμπληρωματικές συμφωνίες για να διασφαλισθεί η πρόοδος του σχεδίου του αγωγού TurkStream».

Νέα πρόκληση Ερντογάν

Κι ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί να τηρήσει κατά το δυνατόν τα μέτρα της διπλωματίας, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να προκαλεί, αυτή τη φορά ζητώντας από τους πολίτες να καταδώσουν στις Αρχές φίλους τους που σχετίζονται με την αδελφότητα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ιθύνοντα νου του πραξικοπήματος. Συγκεκριμένα, μιλώντας στα μέλη του Συμβουλίου Εξαγωγέων της Τουρκίας, ο Ερντογάν ανέφερε: «ζητώ τη βοήθεια σας σε δύο ζητήματα: να εξηγήσετε στο εξωτερικό το πραγματικό πρόσωπο του πραξικοπήματος. Μπορεί να έχετε φίλους από αυτή την κοινότητα (σ.σ. του Γκιουλέν). Σας ζητώ να τους αποκαλύψετε, πρέπει να τους αναφέρετε στις εισαγγελίες μας, είναι πατριωτικό καθήκον».

Ο ίδιος χαρακτήρισε μικρόβια τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να τους εξοντώσει «όπως τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και του κουρδικού ΡΚΚ». Πρέπει να καθαρίσουμε το επιχειρηματικό κόσμο από την οργάνωση του Γκιουλέν ανέφερε, λέγοντας ότι κάθε δεκάρα που εισπράττει η οργάνωση αυτή γίνεται και από μία σφαίρα που στρέφεται κατά του έθνους. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, σε λογαριασμό στο Facebook που απευθύνεται σε υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) της Τουρκίας αναρτήθηκε μήνυμα με το οποίο προτρέπονται οι χρήστες να τηλεφωνήσουν σε έναν αριθμό στην Τουρκία και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Απειλές της Άγκυρας προς την ΕΕ

Στο μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει την εκτόξευση απειλών αναφορικά με τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το προσφυγικό. Διότι η μεν Τουρκία θεωρεί μείζον ζήτημα, ώστε να συνεχίσει να συγκρατεί τη ροή των προσφύγων και μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές, δηλαδή τις ελληνικές ακτές, την κατάργηση της βίζας για του τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, η δε ΕΕ διαμηνύει ότι η απελευθέρωση θα γίνει μόνο και αν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, σημείο στο οποίο δεν έχουμε φτάσει ακόμη. Παράλληλα καθιστά σαφές ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και η παραβίασή της μπορεί να ματαιώσει και την ενταξιακή διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία με την ΕΕ, εάν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν μία ξεκάθαρη ημερομηνία για το πότε θα απελευθερωθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τσελίκ είπε ότι το να ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας -μία από τις υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία για την απελευθέρωση της βίζας- θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Νέο βαρίδι στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον

Κι ενώ οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί, ένα ακόμη «βαρίδι» προστέθηκε στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, ένας υποναύαρχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αποσπασμένος σε εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, ζήτησε άσυλο στη χώρα αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Ο υποναύαρχος Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την τουρκική Δικαιοσύνη και ο οποίος πρόσφατα εκδιώχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, ήταν αποσπασμένος στη βάση της ατλαντικής συμμαχίας στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια (ανατολικές ΗΠΑ).

Παρά το εμφανώς τεταμένο κλίμα πάντως το ΝΑΤΟ διαρρέει ότι δεν τίθεται σε καμία αμφισβήτηση η θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία. «Δεν υπάρχει ερώτημα για τη θέση της Τουρκίας στο NATO, δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «πολύτιμη σύμμαχο» με σημαντική συνεισφορά στις κοινές προσπάθειες» των χωρών-μελών. «Το NATO βασίζεται στη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Τουρκίας και η Τουρκία μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη στήριξη του NATO», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πάντως ότι η Συμμαχία λειτουργεί στα θεμέλια της ελευθερίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…