Newsroom

Newsroom

Σε τεντωμένο σκοινί ο ΣΥΡΙΖΑ – Συγκρούσεις και παραιτήσεις στην ΚΕ

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η ιδιαιτέρως κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου, ενώ οι τοποθετήσεις των μελών συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει άμεσα η ψηφοφορία για διαρκές ή έκτακτο συνέδριο. Αποφασίστηκε οι ομιλίες να ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσου Κορωνάκη.

syriza ke hd

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η ιδιαιτέρως κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου, ενώ οι τοποθετήσεις των μελών συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει άμεσα η ψηφοφορία για διαρκές ή έκτακτο συνέδριο. Αποφασίστηκε οι ομιλίες να ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσου Κορωνάκη.

Μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε νωρίτερα στην συνεδρίαση, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να εξαπολύουν βολές κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η Πρόεδρος της Βουλής κατά την παρέμβασή της είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή να αλυσοδέσει τη χώρα με μνημόνιο ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για δικτατορία του ευρώ.

Μικροένταση επικράτησε νωρίτερα, με πρωταγωνιστές τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Νίκο Παππά, αλλά και τον πατέρα του, Στέλιο. Την αντίδραση της προέδρου της Βουλής προκάλεσε η αναφορά του Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού Επικρατείας, για την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και μητέρα της Προέδρου της Βουλής, Λίνα Αλεξία, με θέμα τον διορισμό της. Την ίδια ώρα, 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος παραιτήθηκαν.

Οι τοποθετήσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Βούτσης: Να μην αποδράσουμε, να μη τα παρατήσουμε

Ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απόδραση» και την αποστασιοποίηση της Αριστεράς από τη μάχη για τη στήριξη των Ελλήνων, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός κάλεσε όλους να αναλογιστούν τους τωρινούς συσχετισμούς στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πλέον, δεν είναι η ίδια, ενώ αναφέρθηκε στη συζήτηση για το κρίσιμο θέμα του χρέους, πεδίο το οποίο θα κρίνει και την απόδοση της κυβέρνησης Στη συνέχεια τόνισε με έμφαση ότι «κανείς από εδώ δεν είπε ότι κυκλοφορούμε στο δρόμο και μας λένε “μας προδώσατε”». Ο κ. Βούτησς πρόσθεσε ότι «σήμερα στον κόσμο, το αίσθημα που υπάρχει είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση της αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», και «να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην τα παρατήσουμε».

Λαφαζάνης: Έχουμε δικτατορία του ευρώ

Αιχμηρός παρουσιάστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τελειώσει, καθώς το πολίτευμα της χώρας είναι η δικτατορία του ευρώ».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε λέγοντας ότι «ορισμένοι δεν θέλουν την εναλλακτική λύση», ενώ επισήμανε ότι «αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται». Διαμήνυσε ότι «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη», διαβεβαιώνοντας ότι εναλλακτική λύση υπήρχε και υπάρχει ακόμα. Ο κ. Λαφαζάνης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, αν λέμε ότι η εναλλακτική λύση είναι κόλαση».
Αναφορικά για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε σαφές ότι «δεν κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης», συμπληρώνοντας ότι το κριτήριο είναι «αν αυτό που κάνουμε ωφελεί τον τόπο, τον λαό και την αριστερά». Τέλος, χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου κατόπιν της ψήφισης της συμφωνίας από την  Βουλή, λέγοντας ότι «δεν γίνεται το συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα με τη θηλιά στο λαιμό». Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε: «Τέτοια δημοκρατία θέλουμε στο κόμμα; Την δικτατορία του ευρώ; Να την χαιρόμαστε».

Κωνσταντοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή για το μνημόνιο

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα σε 14 ημέρες, τρία απανωτά κατεπείγοντα για συζήτηση και ψήφιση σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ιστορική επιταγή η Αριστερά να αναλάβει να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη δημοκρατία από τη μνημονιακή λαίλαπα και την περιστολή των δικαιωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση, είπαμε. Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός, δεν είναι σουρεαλισμός».
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται είπαμε, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο είπαμε, και δεν μπορεί να εννοούσαμε ότι θα επιτρέψουμε ότι η ελπίδα θα σβήσει υπό το κράτος του δικού μας πανικού». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος». Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η Αριστερά είναι ικανή για πολλά, αλλά η Αριστερά δεν είναι ικανή για όλα, ανέφερε και τόνισε πως ο πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα ως απάντηση στο ”the game is over”, δεν μπορεί να εννοούσε να πάρουμε μια εβδομάδα παράταση. 

Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου, τα ερωτήματα είναι αδήριτα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειος». Τέλος, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλης: Το μυστικό «plan B» σημαίνει πραξικόπημα

Για ειδικό δικαστήριο και πραξικόπημα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε κατά την τοποθέτησή του στην ΚΕ, «ο Βαρουφάκης λέει αυτά που λέει. Τώρα τον διαψεύδουν οι φίλοι του. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο». Την ίδια στιγμή, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα».

Μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στήριξε τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι υποστηρίζει για πρώτη φορά με τόσο «απόλυτο τρόπο όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας».
Τα λόγια του πρωθυπουργού, όπως είπε ο Νίκος Φίλης, «δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα» «Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», επισήμανε ακόμη τονίζοντας πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση. «Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε».
 
Βαλαβάνη: «Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου»

Πικρία για τη μη δημόσια στήριξη στο πρόσωπό της από το κόμμα όταν εκείνη στοχοποιήθηκε από τα ΜΜΕ, εξέφρασε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα θα κάνω αυτό που δεν έκανα ποτέ. Θα μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό θέμα που με έκανε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στη Bild αλλά και σε γερμανικά sites. Κατηγορούμαι για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου για τις τράπεζες, γίνεται αναφορά ότι γι’ αυτό παραιτήθηκα από την κυβέρνηση. Αλλά παραιτήθηκα, ενώ ακόμη το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν στον αέρα», είπε η πρώην υπουργός.

«Γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής της να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκε χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις, να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας;», αναρωτήθηκε η κ. Βαλαβάνη προσθέτοντας: «Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα».

Σύμφωνα με την ομιλία της πρώην υπουργού, η ίδια όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της, ενημερώθηκαν για την επιβολή capital control το απόγευμα της Κυριακής, όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει ρευστότητα.
 
Σβίγκου: Πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αριστερής παρένθεσης

Συγκροτημένο και ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο πρότεινε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή. Όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με την συμφωνία «είναι όλα καλά». «Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια», είπε ακόμη η κ. Σβίγκου.
Δεν έχει παγιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει.
 
Πορτάλιου: Οι τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην Κεντρική Επιτροπή η Ελένη Πορτάλιου. «Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό. «Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.
 
Παρέμβαση Μπαλάφα

«Δεν ήταν μόνο το σύνθημα “καμία θυσία για το ευρώ” αλλά και το σύνθημα “καμία αυταπάτη για τη δραχμή” και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.
 
Παραίτηση Ρινάλντι από Κ.Ε

Την παραίτησή του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι. Μιλώντας σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο κ. Ρινάλντι είπε ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά στην ΚΕ, από μέλος της οποίας παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ομιλίας του. Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι’ αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν «Ναι» (στην Βουλή), ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι ενώ ήδη έχουν ληφθεί κυβερνητικές αποφάσεις και έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατόπιν εορτής να συσκεφθεί και να αποφασίσει τη στρατηγική του.
Τέλος, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται για να λυθούν τα χέρια εκείνων που έχουν αποφασίσει τις πολιτικές αυτές, να συνεχίσουν «εν λευκώ».
 
Σακελλαρίδης: Η ενότητα «δεν επιβάλλεται»

Υπογράψαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικές συνέπειες που θα είχε η άλλη επιλογή στα λαϊκά στρώματα, υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση, ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Είπε ακόμη ότι πρέπει να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος για όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για τους σχεδιασμούς, τους συσχετισμούς και τις βεβαιότητες και πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό έπρεπε να διεξαχθεί ούτως ή άλλως, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον τομής στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ενότητας, η οποία «δεν επιβάλλεται».

Αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο «κανιβαλισμό» εις βάρος «συντρόφων γιατί βάζουν ζητήματα», που οι επικριτές τους θέλουν να ποινικοποιηθούν. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα απειλούνται σύντροφοι με Ειδικά Δικαστήρια και μάλιστα από ποιους;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης. Καταλήγοντας, ο κ.Σακελλαρίδης επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να παλέψουμε».

Παππάς: «Δεν βοηθά την συζήτηση ο διαχωρισμός» 

Προσπαθώ να θυμηθώ, καθώς παρακολουθώ πολύ προσεκτικά την Αριστερή Πλατφόρμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που ψηφίσαμε μαζί κάποια απόφαση της ΚΕ, είπε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Επισήμανε ότι δεν βοηθά την συζήτηση ο διαχωρισμός, που ακόμα δεν έχει γίνει, των υποχρεώσεων της χώρας ως διεθνών τέτοιων και εκείνων που απορρέουν από την συμμετοχή της στο ευρώ. Ο κ. Παππάς επισήμανε επίσης ότι υπήρχε η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε περί εξόδου της χώρας με νέο δάνειο, θέτοντας ταυτόχρονα το ρητορικό ερώτημα «ποιος είπε ότι θα φεύγαμε χωρίς δάνειο και όρους;». «Μην πω τώρα για όσους με έπιαναν στον διάδρομο και μου έλεγαν “πήγαινε να τον βρεις (σ.σ τον Β. Σόϊμπλε) να συμφωνήσουμε”» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Δραγασάκης: Επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης πρότεινε διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε». Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών. Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη. Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Μηλιός: Η λιτότητα αποτελεί ορθή πολιτική για το κεφάλαιο

Η λιτότητα είναι δημιουργική καταστροφή, δεν είναι «λάθος», η λιτότητα αποτελεί ορθή πολιτική για το κεφάλαιο, τόνισε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός. Ο ίδιος είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει και πρότεινε ως ενδεικνυόμενη διαδικασία το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: Καταστροφικό το σενάριο επιστροφής στη δραχμή

Για υποτίμηση των δυσκολιών και του συσχετισμού δυνάμεων καθώς και για κατάρρευση βεβαιοτήτων, όπως εκείνης ότι μια ελληνική στάση πληρωμών θα προκαλούσε οικονομικό ντόμινο, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης. Τόνισε ότι αποδείχθηκε πως το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ήταν καταστροφικό και υπογράμμισε πως σκεφθήκαμε τον λαό και προχωρήσαμε στον επώδυνο συμβιβασμό. Είπε ότι δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το σχέδιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με αντιφάσεις θα προχωρήσουμε και για να γίνει οτιδήποτε θετικό, προϋπόθεση είναι το κόμμα να παίξει τον ρόλο του.

Παπαδογιάννη: «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια»

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, υποστήριξε στην παρέμβασή της η Σοφία Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια» είπε, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης.

Ήσυχος: Το σχέδιο Α απέτυχε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος υποστήριξε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε, πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, αλλά και ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής, υποστήριξε και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.