Newsroom

Newsroom

Σε συναγερμό οι ρωσικές δυνάμεις για τις Τουρκικές απειλές

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάπληξη της από την υπόσχεση της Τουρκίας να διεξαγάγει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, αν η περιοχή δεν έχει εκκαθαριστεί από Κούρδους, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα καταστρέψει τις προσπάθειες να υπάρξει σταθεροποίηση στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα, ότι η χώρα του θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία αν η περιοχή δεν έχει εκκαθαριστεί από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπραξαν αυτά που απαιτούνται βάσει των συμφωνιών, με τις οποίες σταμάτησε η τουρκική επίθεση τον Οκτώβριο και τις κάλεσε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Τα σχόλια του, και η ψυχρή αντίδραση της Ρωσίας σε αυτά, αντανακλούν τις νέες εντάσεις για τη Συρία μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας λιγότερο από έναν μήνα μετά τη συμφωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της οποίας συριακές και ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνουν τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και τα όπλα τους από τα σύνορα με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στις περιοχές της βόρειας Συρίας ως απάντηση στις τουρκικές απειλές για επανέναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Πρόσθετες μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύσσονται, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή των συριακών συνόρων» ανακοίνωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Προανήγγγειλε δε, ότι θα δημιουργηθούν υπαίθρια νοσοκομεία, προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στους άμαχους πληθυσμούς.

Ο Ρώσος αξιωματούχος, επιπλέον, υπενθύμισε ότι η ρωσική επιχείρηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

«Μίλησε» ο Ερντογάν

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν και δεξί χέρι του προέδρου, προχώρησε πριν απο λίγο σε συνέντευξη τύπου ενημερώνοντας πως ο σουλτάνος προετοιμάζεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, «στην οποία η Τουρκία θα βρεθεί ως ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας», αλλά έχει το βλέμμα του στη Συρία, «εκεί που οι κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί. Τα στρατεύματά μας συνεχίζουν τις προσπάθειες ασφάλειας και σταθεροποίησης στην περιοχή αλλά είμαστε μόνοι. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να εκπληρώσουν αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Οι Κούρδοι πρέπει να αποχωρήσουν, είναι ευθύνη της Ρωσίας και των ΗΠΑ να το πράξουν αλλιώς θα το κάνουμε εμείς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο «πυροσβέστης»  Ακάρ

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «παρότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες στη Συρία, προσπαθεί να τις επιλύσει μέσω της διαπραγμάτευσης με τους φίλους Ρώσους».

Ρωσία,Λευκορωσία,Ουκρανία: Λιποτάκτες και αντιρρησίες συνείδησης ζητούν άσυλο και προστασία

Ρωσία,Λευκορωσία,Ουκρανία: Λιποτάκτες και αντιρρησίες συνείδησης ζητούν άσυλο και προστασία

Οι συνεχείς διώξεις, φυλακίσεις και εξαναγκασμοί πολιτών των τριών χωρών ώστε να συμμετάσχουν στον πόλεμο,…