Σε συμβιβαστική λύση οδηγείται το "γαλακτικό" ζήτημα…

Βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα φέρεται να δέχτηκε η τρόικα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και…

tsayt

Βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα φέρεται να δέχτηκε η τρόικα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να κάμπτονται οι αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, χθες βράδυ έλαβε γνώση του κειμένου που είχε διατυπώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και εξέφρασε αντιρρήσεις σε ορισμένα ζητήματα. Έτσι αναδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το κείμενο για το οποίο η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσαυτάρης θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες, το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον, στην κατηγορία του παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας. Η επιστημονική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών. Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.

Χαρακόπουλος: Θετικό να υπάρχει βούληση για αναδιαμόρφωση της συμφωνίας

«Καταρχάς θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Και προσθέτει:

1.Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού «γάλα υψηλής παστερίωσης» που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό «γάλα υψηλής παστερίωσης» θα μπορούσε να ονομαστεί «υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Μωραΐτης: Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο

«Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις.

Συναγερμός στο φαράγγι Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου – Δεκάδες πεζοπόροι εγκλωβισμένοι

φαράγγι Σαμαριάς

Συναγερμός στο φαράγγι Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου – Δεκάδες πεζοπόροι εγκλωβισμένοι

Τραγωδία με μια νεκρή γυναίκα στο φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά

OceanGate: Βίντεο με το κατεστραμμένο υποβρύχιο Titan στον βυθό – «Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» (Video)

hq720

OceanGate: Βίντεο με το κατεστραμμένο υποβρύχιο Titan στον βυθό – «Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» (Video)

Νέα πλάνα δείχνουν τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου μετά τη θανατηφόρα έκρηξή του τον περασμένο…