Newsroom

Newsroom

Σε… σύγχυση ο Φραγκιαδάκης στην Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων – ΜΜΕ (ΔΙΑΛΟΓΟΙ)

Ασαφείς απαντήσεις και αρκετή δόση άγνοιας για τα πεπραγμένα της Εθνικής Τράπεζας χαρακτηρίζουν την κατάθεση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εν λόγω τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ από τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας.

577396521dc5248d5e8b4cf9

Με βάση τα πρακτικά από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η εικόνα που σχηματίζεται για τον κ. Φραγκιαδάκη είναι πως τελούσε υπό σύγχυση, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που είτε αυτοαναιρούσε τα λεγόμενά του είτε επιφυλασσόταν να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Φραγκιαδάκης έχει ξεκαθαρίσει προηγουμένως πως δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση σε ΜΜΕ από το 2011 και έπειτα, στις σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, η απάντηση είναι: «Κοιτάξτε, δεν θέλω να είμαι σούπερ απόλυτος ότι δεν εδόθη ούτε ένα ευρώ νέο χρήμα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, και του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας:

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς, αναφορικά με την πορεία των μετοχών, σας θυμίζω ότι η Τράπεζα δεν είναι διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων. Εμείς δεν επενδύουμε σε μετοχές.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας ρώτησα;

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Μα, μου λέτε…

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω τώρα. Τι κάνετε; Τον χαζό; Εγώ σας ρώτησα, για μια εταιρεία που οι μετοχές της είναι μηδενικής αξίας, που καταγράφει ζημιές, εσείς πώς πήγατε και βάλατε την υπογραφή σας σε δανειακή της σύμβαση; Τι μου λέτε τώρα;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρώτησα, με μια εταιρεία που οι μετοχές της είναι μηδενικές, που καταγράφει ζημιές, εσείς πώς πήγατε και βάλατε την υπογραφή σας; Τι μου λέτε τώρα;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι δικαιολογημένος ο εκνευρισμός μου;

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ (Μάρτυς): Μισό λεπτό.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για ρωτήστε τους διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πώς νιώθουν σήμερα, που τους έλεγαν ότι είναι όλα καλυμμένα!

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που βλέπω εγώ εδώ είναι ότι έχουμε δώσει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δάνειο 15,5 εκατομμύρια, λήξεως στις 23-1-2020.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας ρώτησα; Εσείς δεν ακούτε τι ρωτάω!

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Εσείς ρωτάτε κάτι, αλλά εγώ σας απαντάω όπως νομίζω.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς απαντάτε ό,τι γουστάρετε. Καλό είναι και αυτό!

Επίσης, αν και αρχικά ο κ. Φραγκιαδάκης έχει πει πως «γενικές γραμμές η Τράπεζά μας δεν δίνει νέες πιστοδοτήσεις εις εξόφληση τόκων», στη συνέχεια αντιφάσκει, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορο Παπαδόπουλο πως: «Δεν θέλω να πω αυτό. Να σταθώ εδώ μπροστά σας και να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει δοθεί ανοχή σε περίπτωση τόκων, δεν θα το πω».

Με τον ίδιο να καταλήγει σχετικά με τη δανειοδότηση στις Καθημερινές Εκδόσεις ΑΕ, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του βουλευτή παραβιάζει τον κανονισμό πιστοδοτήσεων: «Για το συγκεκριμένο, αυτό που ξέρω επίσης, είναι ότι ακόμη και να έγινε αυτό -άμα το λέτε έτσι θα είναι- εξ όσων γνωρίζω το δάνειο αυτό επί του παρόντος εξυπηρετείται κατόπιν αναδιάρθρωσης που έχει γίνει. Αυτό».

Αξιοσημείωτα δε είναι τρία δεδομένα, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη Επιτροπή:

  • Η Εθνική Τράπεζα, με βάση την εκτίμηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και του νομικού Σπύρου Λάππα, χορήγησε στα ΜΜΕ δάνεια για την αναχρηματοδότηση των τόκων, σε παράβαση των νόμων 3601/2007 και 4261/2014.
  • Δύο τουλάχιστον μεγάλες εφημερίδες συνέχισαν να χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕ, παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών των εταιρειών αυτών εφιστούσαν την προσοχή και εξέφραζαν αμφιβολία για την ικανότητά τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητα.
  • Η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 2010 από την ΕΤΕ δάνειο, ύψους 5 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση του 2020.

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…