Σε ρόλο «πυροσβέστη» η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα

H εκπρόσωπος του δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου επαναλάμβανε εν είδει απάντησης πως το Documento «δεν έλαβε μέρος στο πρόγραμμα» προκειμένου να αποφύγει τη λέξη «αποκλεισμός».

Άγγελος Προβολισιάνος 01/12/2021 | 14:24

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Γιάννη Ραγκούση και την ανάγνωση της δήλωσης του Άδωνη Γεωργιάδη που αποσαφηνίζει τα κυβερνητικά κίνητρα αποκλεισμού του Documento από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», η Μαρία Αντωνιάδου απέφυγε να αναφέρει στην Εξεταστική Επιτροπή τη λέξη «αποκλεισμός», προτιμώντας τη στρογγυλή διατύπωση περί μη συμμετοχής της εφημερίδας στην καμπάνια.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, η οποία ανήκει σε δεξιών αναφορών παράταξη, για λόγους που πρέπει να απαντηθούν δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποκλεισμός» για το Documento τη στιγμή που σειρά κυβερνητικών στελεχών δεν έχουν αρνηθεί το εν λόγω γεγονός. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε υπερήφανος για τον αποκλεισμό της εφημερίδας, όμως, η μάρτυρας έκρινε ότι «δεν απέκλεισε το Documento ο κ. Γεωργιάδης».

Η κ. Αντωνιάδου έδωσε την εντύπωση πως παίρνει τη σκυτάλη της στρεψοδικίας από τον πρόεδρο των εκδοτών, Αλέξη Σκαναβή, για να μη μιλήσει ξεκάθαρα ενώπιον της Εξεταστικής για τον αποκλεισμό μίας εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας, γεγονός που αναντίρρητα προσδίδει διαστάσεις σκανδάλου στη διανομή του κρατικού χρήματος για τις επικοινωνιακές καμπάνιες κατά του κορονοϊού εξαιτίας των διάτρητων κριτηρίων που εκκινούν από πολιτικές στοχεύσεις και επιδιώξεις. 

«Δεν απέκλεισε το Documento ο Γεωργιάδης»

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέγνωσε την πολυσυζητημένη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα ήταν αξιόπιστη «αν είχε δώσει λεφτά στο Documento και σε κάθε φυλλάδα», ζητώντας από τη μάρτυρα να σχολιάσει τα λεγόμενα του υπουργού. «Η δουλειά μου δεν είναι να σχολιάζω τις δηλώσεις πολιτικών» είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι απέκλεισε το Documento ο Αδ. Γεωργιάδης. «Στο Documento εργάζονται 80 συνάδελφοι που προσπαθούν να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους» σχολίασε για λόγους συμψηφισμού.

Στα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα του κ. Ραγκούση αναφορικά με τον αποκλεισμό της εφημερίδας, η εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου που αυτοσκοπό έχει -μεταξύ άλλων- την προστασία της εργασίας των δημοσιογράφων επαναλάμβανε εν είδει απάντησης πως το Documento «δεν έλαβε μέρος στο πρόγραμμα» προκειμένου να αποφύγει τη λέξη «αποκλεισμός». «Η δήλωση αυτή του κ. Γεωργιάδη ταιριάζει σε μια ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης;» ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, με την κ. Αντωνιάδου να διατυπώνει μεν τη διαφωνία της, αλλά να αναγνωρίζει στον υπουργό το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα.