Newsroom

Newsroom

Σε ρήξη με το ΕΛΚ ήρθε το κόμμα του Όρμπαν

Σε οριστική ρήξη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε σήμερα το κυβερνών ουγγρικό κόμμα Fidesz.

βίκτορ όρμπαν

Η αντιπρόεδρος του Fidesz, Καταλίν Νόβακ, δημοσίευσε στο Twitter μια επιστολή, με την οποία ενημερώνει ότι «ήρθε ώρα να πούμε αντίο». «Ενημερώνω την προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι το Fidesz δεν επιθυμεί πλέον να διατηρήσει την ιδιότητα μέλους και συνεπώς αποχωρεί», τόνισε η σύντομη επιστολή.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πολωνού προέδρου του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ: «Το FIDESZ εγκατέλειψε τη χριστιανοδημοκρατία. Στην πραγματικότητα έχει φύγει εδώ και πολλά χρόνια».
Η σημερινή ανακοίνωση του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, ήταν σε μεγάλο βαθμό τυπική. Το ακροδεξιό κόμμα στις αρχές Μαρτίου είχε ήδη αποχωρήσει από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την έγκριση μιας μεταρρύθμισης του καταστατικού. Η τροποποίηση αυτών των εσωτερικών κανονισμών υποτίθεται ότι επιτρέπει την αναστολή ή ακόμα και τον αποκλεισμό ολόκληρων αντιπροσωπειών, και όχι μόνο μεμονωμένων βουλευτών.

Μια ψηφοφορία για την αποπομπή του κόμματος Fidesz από το ΕΛΚ αναμενόταν το προσεχές διάστημα, όταν θα το επέτρεπαν οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Χωρίς να περιμένει, το Fidesz, του οποίου η ιδιότητα μέλους είχε ήδη ανασταλεί επ’ αόριστον από τον Μάρτιο του 2019, ανέλαβε την πρωτοβουλία ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

Ο εθνικιστής Όρμπαν δηλώνει πως το κόμμα του βρίσκεται σε συνομιλίες με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι και με πολιτικούς συμμάχους στην Πολωνία, καθώς αναζητεί μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική οικογένεια για ανθρώπους σαν εμάς που προστατεύουν την οικογένεια, υπερασπίζονται την πατρίδα τους, σκέφτονται με όρους συνεργασίας μεταξύ εθνών κρατών και όχι με όρους μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας», είπε ο Όρμπαν.

Κάλεσε «να οικοδομηθεί χωρίς το ΕΛΚ μια πρόταση για τους Ευρωπαίους πολίτες που δεν θέλουν μετανάστες ή πολυπολιτισμικότητα, που δεν έχουν πέσει στην τρέλα των ΛΟΑΤΚ, που υπερασπίζονται τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…