Σε πτώση η δημοτικότητα του Ερντογάν

Ταγίπ Ερντογάν,

erntogan 6

Μεγάλη πτώση καταγράφει η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το  πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που τραντάζει την κυβέρνησή του από τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στο αστυνομικό σώμα, απολύοντας ή μεταθέτοντας άλλους 800 αστυνομικούς σε Άγκυρα και Σμύρνη.

Μόλις το 39,4% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll εγκρίνει την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο, έναντι ενός 48,1% τον Δεκέμβριο του 2013 και 71,1% τον Δεκέμβριο του 2011.

Εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα συγκέντρωνε το 36,3% των ψήφων, έναντι ενός 23,6% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και 12,6% του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Το ΑΚΡ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 49,8%.

Εξάλλου το 42,2% των ερωτηθέντων απορρίπτει το σενάριο της “συνωμοσίας” για το οποίο έχει κάνει λόγο ο Ερντογάν και εκτιμά ότι η σημερινή πολιτική κρίση προκλήθηκε απλώς και μόνο από τις δικαστικές έρευνες που αφορούν στελέχη της κυβέρνησης, οικείους και επιχειρηματίες που θεωρούνται προσκείμενοι στην κυβέρνηση. Το 24,9% εκτιμά αντιθέτως ότι προκλήθηκε από μια  “απόπειρα πραξικοπήματος” κατά του καθεστώτος.

Το 59,7% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένο ότι το καθεστώς θέλει να συγκαλύψει τις έρευνες, ενώ το 57,3% πιστεύει, όπως ο Ερντογάν, ότι η αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν αποτελεί “κράτος εν κράτει”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και την πτώση της κυβέρνησης, εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2014.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε την Πέμπτη τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που έχει αρχίσει εδώ και πάνω από ένα μήνα ως απάντηση στη δικαστική έρευνα κατά της διαφθοράς, απολύοντας ή μεταθέτοντας άλλους 800 αστυνομικούς στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Μεταξύ των θυμάτων του νέου κύματος εκκαθαρίσεων, το οποίο αφορά περισσότερους από 500 αστυνομικούς στην Άγκυρα και 274 στη Σμύρνη, περιλαμβάνονται αξιωματικοί και απλοί αστυνομικοί, αναφέρουν στους δικτυακούς τους τόπους οι εφημερίδες Hurriyet και Millyet.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει ο τουρκικός Τύπος, περίπου 6.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων 2.000 μόνο στην Άγκυρα, έχουν υποστεί κυρώσεις μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει δεκάδες πρόσωπα προσκείμενα στην εξουσία.

Πηγή: in.gr

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.