Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχει φτάσει η μετάλλαξη «Ο»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη με την μετάλλαξη Όμικρον αυτή τη στιγμή.

AP21331663137967

Η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι εντοπίζουν κρούσματα στα εδάφη τους – Επιβεβαιωμένα κρούσματα της επονομαζόμενης «Ο» και «μετάλλαξης της Μποτσουάνα» έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία, στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο καθώς και το Ισραήλ.

Σκληραίνουν οι περιορισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πανδημία του κορονοϊού, με τον επιπλέον λόγο της εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, της «Ο», η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στον πλανήτη. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αφορούν τόσο τη χρήση μάσκας, όσο και τις αφίξεις επισκεπτών στα αεροδρόμια της χώρας. 

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία ήδη έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Τζόνσον δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν «στοχευμένα και προληπτικά μέτρα», ανακοινώνοντας πως όποιος φτάνει στη χώρα είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί σε μοριακό τεστ (PCR) τη δεύτερη ημέρα και θα είναι σε καραντίνα μέχρι να υπάρξει αρνητικό τεστ. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στην εν λόγω παραλλαγή, τότε είπε ότι οι στενές του επαφές θα πρέπει επίσης να απομονωθούν για 10 ημέρες ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους.

Παράλληλα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε πως πλέον θα απαιτείται η χρήση μάσκας στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα επιταχυνθεί, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Τα παραπάνω μέτρα θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες, όταν οι επιστήμονες θα μάθουν περισσότερα για την «Ο».

Κρούσματα της μετάλλαξης «Ο» σε Γερμανία και Ιταλία, μετά τη Βρετανία – «Σχεδόν βέβαιο» σε Ολλανδία

Στη Γερμανία, οι δύο ασθενείς, που έχουν τεθεί σε απομόνωση, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού» και υπάρξει η σχετική ταξιδιωτική οδηγία.

Οι ίδιοι οι ασθενείς ενημέρωσαν τις αρχές, αφού έγινε γνωστή η ύπαρξη αυτής της παραλλαγής. Μάλιστα, ζήτησαν να εξεταστούν ιατρικά για το ενδεχόμενο να είναι φορείς της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Mάλιστα, λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία. Ο Σταϊνμάγερ επρόκειτο να ταξιδέψει αύριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ την Τετάρτη θα επισκεπτόταν το Κατάρ. Η απόφαση της ακύρωσης ελήφθη λόγω των εξελίξεων του τελευταίου 24ωρου, εξήγησε το γραφείο του.

Στην Ιταλία, το κρούσμα εντοπίστηκε λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η απαγόρευση πτήσεων. Σε καραντίνα μπήκε τόσο το ίδιο το κρούσμα –κάτοικος της περιφέρειας της Καμπανία που έφτασε στη χώρα αεροπορικώς από τη Μοζαμβίκη–, όσο και η οικογένειά του. 

Σε καλή κατάσταση είναι όλα τα μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι οποίες θα διεξάγουν περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. 

Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού «πιθανότατα» ευθύνεται για ορισμένα από τα 61 κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική.

Το πρωί οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θετικοί στον νέο κορονοϊό είναι 61 από τους 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική, που αφίχθησαν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο «Σίπολ» του Άμστερνταμ και πως όλοι οι επιβάτες τέθηκαν ή θα τεθούν σε απομόνωση από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες, αφού αντιμετώπισαν πολύωρες καθυστερήσεις και εξετάσεις.

Ώρες αργότερα, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον», ωστόσο αργότερα εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής.

«Χρειάζονται, όμως, περισσότερες αναλύσεις», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των περιορισμών για αντιμετώπιση της επέλασης του νέου κύματος. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα έως τις 5 το πρωί.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Τσεχίας, εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια. 

“Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση”, είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης στα εδάφη του.

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό. Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…