Newsroom

Newsroom

Σε ποια ηλικία μειώνεται το μέγεθος του πέους

Σύμφωνα με όσα δείχνουν οι έρευνες μεταξύ των 40 και των 70, το ποσοστό των ικανών ανδρών πέφτει από το 60% στο 30%.

5a93f6b81dc5248b098b45d2

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που οι άνδρες από καιρό υποψιάζονταν και σε κάποιες περιπτώσεις φοβούνταν: πως στο ίδιο το πέος συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές, καθώς ο άνδρας προχωρά από τη σεξουαλική του ακμή -περίπου τα 30 για τους περισσότερους- στη μέση ηλικία και τέλος στα γεράματα.

Το κεφάλι του πέους σταδιακά χάνει το μωβίζον χρώμα, λόγω της μειωμένης εισροής αίματος. Παράλληλα παρατηρείται περιορισμένη απώλεια ηβικής τριχοφυΐας. «Καθώς η τεστοστερόνη λιγοστεύει, το πέος σταδιακά επιστρέφει στην προεφηβική, κυρίως άτριχη, κατάστασή του», λένε οι ειδικοί.

Καθώς το λίπος, λοιπόν, συσσωρεύεται στην κάτω κοιλία, το εμφανές μέγεθος του πέους περιορίζεται.

Τι προκαλεί τη σμίκρυνση του πέους;

Τουλάχιστον δύο μηχανισμοί ευθύνονται, λένε οι ειδικοί. Ο ένας είναι η αργή εναπόθεση λιπαρών ουσιών μέσα σε μικροσκοπικές αρτηρίες του πέους, που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στο όργανο. Η διαδικασία αυτή γνωστή και ως αθηροσκλήρωση, είναι η ίδια που συμβάλλει στην έμφραξη μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες, κύρια αιτία καρδιακής προσβολής.

Ένας άλλος μηχανισμός που ευθύνεται, είναι η σταδιακή συσσώρευση σχετικά ανελαστικού κολλαγόνου (ουλώδους ιστού) μέσα στην ελαστικά ινώδη θήκη που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα. Οι στύσεις συμβαίνουν, όταν αυτά γεμίσουν με αίμα. Οι αποφράξεις των αρτηριών του πέους -και των σηραγγωδών σωμάτων- σημαίνουν μικρότερες στύσεις.

Καθώς αλλάζει το μέγεθος του πέους, αλλάζουν επίσης και οι όρχεις. «Ξεκινώντας περίπου στα 40, οι όρχεις με βεβαιότητα αρχίζουν να συρρικνώνονται. Οι όρχεις ενός 30άρη μπορεί να έχουν 3 εκατοστά διάμετρο, ενός 60άρη ίσως μόνο 2 εκατοστά.

* Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας