Σε πανικό οι τράπεζες: Ο Ντράγκι θα υπολογίσει την πραγματική αξία των ακινήτων, όχι τις αντικειμενικές τιμές

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

draghi 0

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ είναι γνωστό και κατέδειξε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αυτοπαγιδεύτηκε στην πονηριά να αρπάξει όσο πιο πολλά μπορεί από αυτούς που δεν πρέπει. Τώρα ετοιμάζουν νέα εκκαθαριστικά και μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, πέρα από τις ενδογενείς αδυναμίες και αδικίες του, στηρίχθηκε στις λεγόμενες «αντικειμενικές τιμές» που θα ισχύσουν μέχρι το 2016, κόντρα σε μια ζοφερή πραγματικότητα με τις πραγματικές τιμές 40-50% κάτω από την κρατική διατίμηση.

Η γκάφα των αντικειμενικών «διορθώθηκε» για τα κρατικά ταμεία με μια θεσμική αλητεία: νομοθέτησαν πλειστηριασμούς ακινήτων των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο με «τιμές εκκίνησης» στο 1/3 των αντικειμενικών αξιών!.. Γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Μα για τις τράπεζες. Διότι οι «ισολογισμοί» των τραπεζών στηρίζονται στα χαρτοφυλάκια των ακινήτων, εταιρειών και ιδιωτών, που έχουν υποθηκεύσει.

Όσο ισχύουν οι πλασματικές αντικειμενικές τιμές το σύστημα κρατιέται στα χαρτιά, τουλάχιστον μέχρι το 2016 (που είναι κανονικά οι επόμενες εκλογές ή που λήγει η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ). Όμως,  προέκυψε στο μεταξύ η Ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος, από το οποίο απορρέουν τα νέα τεστ αντοχής (stress test) από τα οποία θα περάσουν 194 συστημικές τράπεζες της ΕΕ και τα οποία θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μείζον θέμα για όλη την ευρωτραπεζική πιάτσα είναι πως θα είναι αυτά τα τεστ, πού θα δίνουν βάρος στον κίνδυνο των δανείων κλπ. Και ξαφνικά σκάει η πληροφορία ότι τα στεγαστικά χαρτοφυλάκια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο! Ανατριχίλα στην Αθήνα, καθώς αυτό σημαίνει ότι ο Ντράγκι δεν θα λάβει υπόψη του τις αντικειμενικές τιμές, αλλά τις πραγματικές τιμές της αγοράς… Πανικός στους τραπεζίτες.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» έγραψε πως οι ελληνικές τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη μετά από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς τα «κόκκινα δάνεια» φτάνουν πλέον τα 77 δισ. ευρώ. Προφανώς είχε κατά νου  τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, τα οποία η Αθήνα τρέμει, πρώτον γιατί δεν είναι ακόμη γνωστό το περιεχόμενό τους, δεύτερον γιατί οσμίζεται πως τα τεστ θα έχουν εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, και τρίτον, γιατί φοβούνται ισχυρή υποτίμηση των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών μας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που απασχολούν την Αθήνα. Η Credit Suisse θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες «ακριβές» καθώς είναι δύσκολη η επιστροφή τους σε διψήφια κερδοφορία εξ αιτίας των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων, τα οποία έπεσαν για τα νέα δάνεια κατά 54 μονάδες βάσης, στο 4,92%. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που και η Bank of America υποβάθμισε τη σύσταση  για ελληνικές τράπεζες σε «neutral» από «buy». Υπό αυτή την πίεση, οι τράπεζες υποχρεώνονται να εκποιούν στρατηγικούς τομείς εξωστρέφειας, όπως η Εθνική η οποία πουλάει τώρα για 500 εκατ. δολ. την NBGI Private Equity του Λονδίνου στην Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Ακολούθησε το μίνι κραχ στο χρηματιστήριο.

Συνεπώς, το όλο success story εξακολουθεί να τελεί υπό μεγάλο κίνδυνο. Η αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από Caa1σε Caa3 δεν είχε καμία θετική επίπτωση στην επιφυλακτικότητα με την οποία την αντιμετωπίζουν οι ξένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, ο εμφανής στραγγαλισμός της λειτουργίας του κράτους σε όλα τα επίπεδα, το σκάσιμο της φούσκας των εξαγωγών, η υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος, η πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου αποτελούν μια εύλογη εξήγηση, ενώ ακόμη δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις από τις αντι-κυρώσεις της Ρωσίας στα αγροτικά και τον τουρισμό. Οι νταλίκες γύρισαν από τα ρωσικά σύνορα με τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα. Μόνο οι σαμπάνιες της Μυκόνου (που είναι εισαγωγής), πάνε καλά.

Ακόμη και ο «φιλέλληνας» πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κράτησε πισινή τις προάλλες στην Αθήνα και μιλώντας για «το εύθραυστο της κατάστασης», για «έκτακτα και απρόοπτα» γεγονότα, εξήγησε ότι «δεν έχουμε βγει από το τούνελ και δεν έχουμε αφήσει όλα τα δεινά πίσω μας, όμως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος»…

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…