Σε πανδημία εξελίσσεται η φονική γρίπη-Ρεκόρ θανάτων με 111 νεκρούς και 46 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Σε πανδημία εξελίσσεται φέτος η φονική γρίπη που χτυπά την χώρα μας, τέσσερα χρόνια μετά τη σαρωτική επέλαση της νόσου…

kelpno

Σε πανδημία εξελίσσεται φέτος η φονική γρίπη που χτυπά την χώρα μας, τέσσερα χρόνια μετά τη σαρωτική επέλαση της νόσου στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η καθολική κυριαρχία του πανδημικού ιού Α(Η1Ν1), η ένταση και η διάρκεια της νόσου, αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων δημιούργησαν ένα άκρως επιβαρυντικό και επικίνδυνο για την υγεία τους συνδιασμό.

Μέχρι και σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει 291 σοβαρά περιστατικά γρίπης και 111 θανάτους. Άλλοι 46 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με δεδομένο ότι πέρυσι είχαν καταλήξει λόγω γρίπης 49 ασθενείς και το 2012 άλλοι 56 ασθενείς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εφέτος καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ θανάτων από τη γρίπη.
 
«Η Ελλάδα είχε εφέτος από τις πλέον σοβαρές περιόδους γρίπης σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου η γρίπη διήλθε ηπιότερα. Επικράτησε ο πανδημικός ιός ο οποίος προκαλεί σοβαρή νόσηση, ειδικά στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα» περιέγραψε το κύμα γρίπης που σάρωσε τη χώρα η υπεύθυνη Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Αγορίτσα Μπάκα, την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης για την διεξαγωγή του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας.
 
Τα στοιχεία που παρουσίασε η ειδικός αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο την «άλωση» της Ελλάδας από την γρίπη. Από το σύνολο των 291 ασθενών που χαρακτηρίστηκαν βαριά περιστατικά, οι 275 δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και όφειλαν να εμβολιαστούν. Ακόμη πιο θλιβερά είναι τα σχετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τα θύματα της γρίπης: οι 108 από τους 111 ασθενείς που πέθαναν από γρίπη (ποσοστό 98%) δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο!
 
Η γρίπη έπληξε κυρίως ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας ηλικίας 50 έως 70 χρόνων, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές καταγράφηκαν στη δεκαετία 60 έως 70 χρόνων. Επίσης, 13 σοβαρά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν σε παιδιά και εφήβους, εκ των οποίων 4 κατέληξαν. Τέσσερις έγκυες οδηγήθηκαν σε πρόωρο τοκετό λόγω της νόσησης με γρίπη.
 
Η παχυσαρκία αναδείχθηκε σε σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη νόσηση με γρίπη. Το 33,6 % από τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ήταν παχύσαρκα άτομα, χωρίς να αναφέρουν ή εμφανίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
 
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου, η γρίπη έδειξε «προτίμηση» στους ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα καθώς το 37,7% των σοβαρών περιστατικών στις ΜΕΘ ήταν καρδιοπαθείς –και ανεμβολίαστοι. Το 25% αφορούσε σε άτομα με μεταβολικές ασθένειες και το 24% σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα υγείας.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…