Σε μια... μέρα - Η φιλία είναι μια «ταξιδιωτική» περιπέτεια

Η μαύρη κωμωδία του Άλλεν Μπάρτον θέτει το ερώτημα πόσο δυνατή μπορεί να είναι μια φιλία σήμερα. Συνέντευξη με τους πρωταγωνιστές της παράστασης. 

NewsRoom 26/11/2018 | 19:49

Οι ηθοποιοί Κίμων Φιορέτος και Φάνης Παυλόπουλος μιλούν στο koutipandoras.gr για το ρήγμα στην επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις, το θέατρο και την πολιτική. 

Ποια στοιχεία στο έργο του Άλλεν Μπάρτον σας γοητεύουν;

Φάνης Παυλόπουλος: Το έργο είναι μια εξαιρετικά γρήγορη και έξυπνη μαύρη κωμωδία που αγγίζει κοινωνικά σύγχρονα προβλήματα με βασικό άξονα αυτόν της φιλίας. Σε μιάμιση ώρα οι δύο φίλοι μιλούν για την κρίση ηλικίας, την πίστη και την αφοσίωση στον εαυτό τους, το σεξ, τον έρωτα, την πολιτική ορθότητα και την οικογένεια. 

Κίμων Φιορέτος: Όταν κανείς πιάνει ένα έργο στα χέρια του μπορεί να εξετάσει 5 πράγματα: γλώσσα - θέμα - θέαμα -χαρακτήρες και πλοκή. Νομίζω ότι στο έργο του Μπάρτον ξεχωρίζουν η γλώσσα, οι χαρακτήρες και το θέμα ή τα θέματά τα οποία διαχειρίζεται. Αυτό που με γοητεύει είναι ότι ο Μπάρτον έχει έναν τρόπο να φτιάχνει ολοκληρωμένους χαρακτήρες και να τους τοποθετεί σε τέτοια κατάσταση που ο μονός τρόπος να ξεφύγουν είναι ο ένας μέσα από τον άλλο.

Πόσο δυνατή είναι η περιπέτεια της φιλίας και πόσες δοκιμασίες πιστεύετε ότι μπορεί να αντέξει για να επιβιώσει;

Φάνης Παυλόπουλος: Η φιλία είναι όντως μια περιπέτεια, με εχθρούς την καθημερινότητα, την ανά δεκαετία ενηλικίωση, τις αλλαγές που γίνονται στην ζωή μας, τον χρόνο και την απόσταση. Η φιλία δεν πρέπει να είναι υποχρέωση ή αγγαρεία. Είναι μια "ταξιδιωτική" περιπέτεια γεμάτη συναισθήματα και μοιρασμένες εμπειρίες. 

Κίμων Φιορέτος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό από την φίλια.  Μπορεί να φάει αρκετά χτυπήματα και να περάσει αρκετές δοκιμασίες άλλα το πόσο ανθεκτική μπορεί να είναι στο τέλος, στην πραγματικά έχει να κάνει με την σχέση και τις εμπειρίες που την γαλούχησαν. 

Με ποιον τρόπο η κοινωνική/ πολιτική πραγματικότητα επηρεάζει και διεμβολίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα;

Φάνης Παυλόπουλος: Οι σχέσεις έχουν γίνει σαφώς δυσκολότερες και πιο απαιτητικές. Οι τρόποι έκφρασης της ανθρώπινης επικοινωνίας έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με παλιότερα. Η συστηματική χρήση των smartphones και των applications έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό μοντέλο συμπεριφοράς, σύγχρονο μεν αλλά απρόσωπο. Το παραδοσιακό φλερτ, αυτό το υπέροχο «σπορ» έχει ατονήσει. Οι άνθρωποι πλέον χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να έρθουν πιο κοντά. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την γενικότερη ανασφάλεια οι σχέσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες. 

Μικρογραφία

Κίμων Φιορέτος: Μπορώ να μιλήσω μόνο από προσωπική εμπειρία και να πω ότι δεν αφήνω ούτε την κοινωνική ούτε την πολιτική πραγματικότητα να επηρεάσει τις φιλίες μου. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές σίγουρα επηρεάζει την καθημερινότητά και τις απλές σχέσεις επαγγελματικές ή άπλα συγκυριακές. 

Πόσο έχει αλλάξει η ψηφιακή εποχή τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Φάνης Παυλόπουλος: Λίγο πολύ είναι γνωστά τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του διαδικτύου.Η συνετή με όρια χρήση μπορεί να αναδείξει την προσωπικότητα σου, να βοηθήσει την καριέρα σου, να σε κοινωνικοποιήσει. Από την άλλη δεν υπάρχει ουσιαστική συναισθηματική επαφή, η χρήση όλων των αισθήσεών σου, επαφή, εκφράσεις, χειρονομίες. Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν εικονικές και οι πραγματικές να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Κίμων Φιορέτος: Αρκετά, για μένα μέχρι τώρα με πολύ θετικό τρόπο. Διατηρώ σχέσεις με συμφοιτητές και φίλους στο εξωτερικό που χωρίς τις ψηφιακές και διαδικτυακές πλατφόρμες θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. 

Μικρογραφία

Info:

Συγγραφέας: Άλλεν Μπάρτον 

Σκηνοθεσία: Σόφη Παπαδοπούλου 

Πρωταγωνιστούν: Κίμων Φιορέτος, Φάνης Παυλόπουλος

Μετάφραση: Κίμων Φιορέτος, Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Μαρία Καραπούλιου 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως 2/12, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 20:30

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.