Σε μια από τις μεγαλύτερες γηπεδικές τραγωδίες εξελίσσεται το «μάτς θανάτου» στην Ινδονησία

Τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο "Kanjuruhan Stadium", μετά τον αγώνα της τοπικής Αρέμα με την Περσεμπάγια Σουραμπάγια αποτελούν μία από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αν όχι τη χειρότερη, με τα ερωτήματα να παραμένουν πολλά.

1000

Εικόνες που κόβουν την ανάσα έρχονται από την Ινδονησία, μετά τα σοβαρά επεισόδια στο πλαίσιο του αγώνα της Αρέμα με την Περσεμπάγια.

Η δεύτερη πήρε το «διπλό» 3-2 στην έδρα της πρώτης, στο ντέρμπι της χώρας και αμέσως μετά ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών με την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τη βαριά ήττα, οι οπαδοί της Αρέμα «βούτηξαν» στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία.

 

Η τελευταία έκανε χρήση χημικών, προκειμένου να τους σταματήσουν, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ένταση. Πολλοί οπαδοί έχασαν τις αισθήσεις τους, ενώ άλλοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα, δύο αυτοκίνητα της Αστυνομίας κάηκαν ολοσχερώς, ενώ η ένταση συνεχίστηκε και εκτός γηπέδου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα διεθνή Μέσα, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων φτάνει στους 174, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ενώ περισσότεροι από 300 είναι οι τραυματίες. Όμως λίγο αργότερα οι τοπικές αρχές αναθεώρησαν σήμερα το μεσημέρι προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών, με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, να ανακοινώνει ότι αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί. Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο τραγικό απολογισμό των 174 θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια ονόματα είχαν εγγραφεί δύο φορές στη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.

indonisia gipedo1

Ευθύνες στην αστυνομία

Μάρτυρες των τραγικών γεγονότων επιρρίπτουν ευθύνες στην αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε χημικά και χτύπησε τους εξαγριωμένους οπαδούς που μπήκαν στο γήπεδο να διαμαρτυρηθούν για την ήττα της ομάδας τους. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί συνωστισμός και πάρα πολλοί άνθρωποι να  εγκλωβιστούν και να ποδοπατηθούν.

indonisia gipedo2

Ο Αχμάντ Φατόνι λέει στο Associated Press ότι η αστυνομία άρχισε να χτυπά τους οπαδούς με γκλομπ και ασπίδες, ενώ στη συνέχεια χημικά ακόμη και πάνω στις κερκίδες, μέσα στο πλήθος «αναγκάζοντάς μας να τρέξουμε προς τις εξόδους. Πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να δουν κατά από τα δακρυγόνα». Ο ίδιος δηλώνει ότι ανέβηκε στην στέγη της κερκίδας και κατέβηκε μόνο όταν η κατάσταση ηρέμησε.

«Είχαμε ήδη εξαντλήσει κάθε αποτρεπτικό μέσο προτού χρησιμοποιήσουμε δακρυγόνα καθώς οι οπαδοί άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, να συμπεριφέρονται αναρχικά και να καίνε οχήματα» ήταν η πρώτη απάντηση από τον επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, Νίκο Αφίντα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι περισσότερα από 300 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και πολλοί πέθαναν καθοδόν.

indonisia gipedo6

«Το στάδιο μετατράπηκε σε ένα πεδίο μάχης γεμάτο καπνό όταν άρχισε η αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα» καταγγέλλει ο Ρίζκι, που πήγε στο γήπεδο με τον ξαδερφό του, και συμπληρώνει «αισθάνθηκα κάψιμο και τσούξιμο στα μάτια μου, δεν μπορούσα να δω καθαρά και ζαλιζόμουν. Μετά λιποθύμησα και όταν ξύπνησα ήμουν ήδη σε δωμάτιο της εντατικής». Ο ξάδερφός του πέθανε από τραύματα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με αστυνομικό της αστυνομίας του Μαλάνγκ, υπολογίζεται ότι στο γήπεδο βρίσκονταν 42.000 θεατές, όλοι υποστηρικτές της Αρέμα, καθώς υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης για τους φιλάθλους των φιλοξενούμενων.

indonisia gipedo3

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…