Newsroom

Newsroom

Σε λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις Greenpeace και Peta

Η Greenpeace, η Peta και άλλες ακτιβιστικές  οργανώσεις έχουν συμπεριληφθεί μαζί με νεοναζιστικά μορφώματα, σε εγχειρίδιο της βρετανικής αστυνομίας που διανεμήθηκε σε ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς και αφορά σε κατάλογο με τρομοκρατικές -εξτρεμιστικές ομάδες.  

rang

Σύμφωνα με τον Guardian, ο οδηγός που συντάχθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χρησιμοποιείται στην περιφέρεια της Αγγλίας ως μέρος της εκπαίδευσης για την πρόληψη και για τον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων με ριζοσπαστικές αντιλήψεις που θα μπορούσαν να προβούν σε τρομοκρατικές πράξεις. 

Η αστυνομία χαρακτήρισε «τοπικό σφάλμα» τα έγγραφα που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα και στα οποία το κίνημα Extinction Rebellion (XR), «Επανάσταση κατά της Εξάλειψης» συγκαταλέγεται σε λίστα με ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τζιχαντιστές. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την Greenpeace – υποστηρικτές της οποίας είναι η Κυρία (τίτλος τιμής) Τζούντι Ντεντς, ο Στίβεν Φράι,η Γκίλιαν Άντερσόν και η Τζοάννα Λάμλεϊ – και την οργάνωση για την προστασία των ωκεανών από τη μόλυνση «Sea Shepherd», την οποία υποστηρίζουν ο Σερ Σον Κόνερι και ο Πιρς Μπρόσναν. Στην ίδια λίστα έχει καταχωρηθεί και η «Stop the Badger Cull», που υποστηρίζεται από τον Σερ Μπράιαν Μέι, τον κιθαρίστα των Queen. 

Όλες αυτές οι οργανώσεις εμφανίζονται δίπλα σε εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες, όπως το «Combat 18», το «National Front», και το «National Action», που έχει απαγορευτεί για τρομοκρατική βία.

Στην τελευταία σελίδα ενός συνοδευτικού οπτικού οδηγού, που έχει στη διάθεσή του ο Guardian, συμβουλεύει τους ανθρώπους να ενημερώνουν «για ότι τους προκαλεί ανησυχία, βάσει αυτού του εγγράφου», μία online πύλη που υπάρχει για αναφορές ύποπτων δραστηριοτήτων που διαχειρίζεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με τίτλο «Η δράση καταπολεμά την τρομοκρατία».   

Οι ακτιβιστικές  οργανώσεις που αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο, αντέδρασαν σφόδρα. «Το να εξισώνεις περιβαλλοντικούς αγωνιστές με τρομοκρατικές οργανώσεις δεν πρόκειται να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τζον Σόβεν, διευθυντής της βρετανικής Greenpeace και πρόσθεσε: «Το μόνο που θα κάνει είναι να πλήξει τη φήμη των σκληρά εργαζόμενων αστυνομικών… Πως ακριβώς θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στα παιδιά για την καταστροφή που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όταν την ίδια στιγμή, υπονοείται ότι αυτοί που προσπαθούν να την εμποδίσουν είναι εξτρεμιστές;», αναρωτήθηκε ο Σόβεν. 

Η διευθύντρια της Peta, Ελίζα Άλλεν εκτίμησε ότι πρόκειται «για μια σκληρή προσπάθεια να καταργηθούν οι νόμιμες οργανώσεις, κάτι που είναι επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό».

Μεταξύ των οργανώσεων χωρίς διαγνωσμένο δεσμό με την τρομοκρατία ή απειλή για την εθνική ασφάλεια, που συμπεριλαμβάνονται στον επίμαχο κατάλογο είναι ακόμη οι «Stop the War», «Palestinian Solidarity Campaign», «Campaign for Nuclear Disarmament (CND)», χορτοφάγοι ακτιβιστές, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, μια αντι-αστυνομική ομάδα επιτήρησης και κινηματίες κατά της επέκτασης των αεροδρομίων. Στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται ακόμη κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά πολιτικά κόμματα. 

Καθηγητής που είναι υπέρ της αποτροπής της ριζοσπαστικοποίησης, είπε ότι παρέλαβαν το έγγραφο ως τμήμα της επιμόρφωσής τους στο σχολείο. «Το κείμενο μάς δόθηκε μαζί με τον οδηγό τον οποίο το διδακτικό προσωπικό μπορεί να συμβουλεύεται για να ταυτοποιήσει σύμβολα που οι μαθητές μπορεί να ζωγραφίζουν ή να έχουν πάνω τους και ο οποίος θα μπορούσε να τους βοηθήσει (τους εκπαιδευτικούς) να αποφασίσουν αν τίθεται θέμα ανησυχίας ή όχι».  

«Το έγγραφο είναι υπερβολικά ασαφές και αφήνει μεγάλο μέρος της απόφασης στην αντίληψη και την ερμηνεία που θα του δώσει το κάθε μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού», επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Η συστοίχιση αβλαβών οργανώσεων όπως η Greenpeace και η CND, με γνήσια εξτρεμιστικές ομάδες υποδηλώνει ότι αυτές οι οργανώσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής πολιτικής και ως τέτοιες θα πρέπει να ερμηνεύονται από τους εκπαιδευτικούς».  
 

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…