Σε κλειστό λογαριασμό ο ΦΠΑ – Όλες οι αλλαγές για τα μπλοκάκια

Προσπάθεια για την απλοποίηση του καθεστώτος για το ΦΠΑ θα καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων μελετά, μεταξύ…

fpa 0

Προσπάθεια για την απλοποίηση του καθεστώτος για το ΦΠΑ θα καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων μελετά, μεταξύ άλλων, την καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε συναλλαγή χονδρικής σε κλειστό τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με αυτό το μέτρο, για τον περιορισμό της φοροκλοπής 10 δισ. ευρώ το χρόνο από ΦΠΑ που μπαίνει στην τσέπη ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών χωρίς να φθάνει ποτέ στο Δημόσιο, η πληρωμή τιμολογίου θα «σπάει» στα δύο, σε κάθε συναλλαγή χονδρικής. 

Το πρώτο τμήμα της συναλλαγής, που θα αφορά την καθαρή της αξία θα πληρώνεται είτε με μετρητά είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού αν πρόκειται για συναλλαγή αξίας άνω των 500 ευρώ, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Για το τμήμα της συναλλαγής όμως που θα αφορά την αξία του ΦΠΑ ανεξαρτήτως ύψους, ο αγοραστής δεν θα μπορεί να τον καταβάλει στον πωλητή παρά μόνο σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Το ποσό αυτού του λογαριασμού θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να πληρωθεί ΦΠΑ σε άλλος επιτηδευματία, ή για να αποδοθούν στο Δημόσιο και δεν θα είναι δυνατή η χρήση τους για κανέναν άλλο λόγο. 

Για λόγους απλοποίησης του συστήματος σχεδιάζεται και η καθιέρωση ορίου απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μικρό τζίρο, καθώς και για όσους αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις. Για αυτό το θέμα υπάρχουν δύο πλευρές, καθώς- σύμφωνα με το δημοσίευμα- ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προτείνει το όριο να είναι στα 10.000 ευρώ τζίρου, ενώ ο γ.γ. Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης προτείνει τα 25.000 ευρώ. 

 

Σκιάθος: 55χρονος καταδικάστηκε επειδή κατέστρεψε δέκα αυτοκίνητα για εκδίκηση

kaystiko 696x463 1

Σκιάθος: 55χρονος καταδικάστηκε επειδή κατέστρεψε δέκα αυτοκίνητα για εκδίκηση

Οι προσωπικές και οικονομικές διαφορές που είχε με τον ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζόμενων οχημάτων «όπλισαν» το…

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση σκηνής εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης (videos+photos)

AP24144164794059

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση σκηνής εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης (videos+photos)

Η σκηνή κατέρρευσε ενώ πάνω της βρισκόταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

rafa gaza

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης