Σε κατάργηση της επικουρικής σύνταξης οδηγεί ο νέος Κανονισμός του ΕΤΕΑ

Στην «εξαέρωση» των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης…

stratoulis 1

Στην «εξαέρωση» των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προχωρά η κυβέρνηση, παράλληλα με τη διάλυση των περιφερειακών τμημάτων, των ελεγκτικών μηχανισμών και γενικά των δομών του, που έχουν αυξήσει το χρόνο αναμονής για απονομή σύνταξης στα τέσσερα έτη. «Στον Κανονισμό προβλέπονται μειώσεις στις επικουρικές από 16% έως 45% και ετήσια αναπροσαρμογή τους με συντελεστές βιωσιμότητας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κατώτατο όριο», υπογραμμίζει σ ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Ο Κανονισμός ανατρέπει επίσης αυθαίρετα και χωρίς νομικό έρεισμα δεδομένα δεκαετιών αφού, πέρα από τις μειώσεις, εισάγει, μεταξύ άλλων, τις εξής απαράδεκτες ρυθμίσεις:

– Διαφοροποιείται η επικουρική σύνταξη ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους, καταργείται η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος, τίθεται ως προϋπόθεση το 62ο έτος για μεταβίβαση σύνταξης στους επιζώντες συζύγους και θεσπίζεται η δήλωση επιλογής μεταβίβασης της σύνταξης εκ των προτέρων.

–  Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

– Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για την απονομή συντάξεων αναπηρίας, ενώ όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ, χωρίς καμία άλλη παροχή.

Επειδή, ο νέος Κανονισμός στοχεύει ξεκάθαρα στην κατάργηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την απώλεια της Επικουρικής Σύνταξης για εκατομμύρια ασφαλισμένους & συνταξιούχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στρατούλης ρωτά τον κ. Βρούτση σε ποιές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εγκριθεί ο  νέος, απαράδεκτος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ.

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

oukrania 51

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία