Σε καλή κατάσταση η υγεία των πέντε που παραμένουν μέσα το σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Ακόμα τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν σήμερα από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης, με τα χαμόγελα στα πρόσωπα των διασωστών να είναι εμφανή καθώς η επικίνδυνη επιχείρηση έχει στεφθεί μέχρι στιγμής με απόλυτη επιτυχία.

5b436d231dc5240d2c8b4595

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού τέσσερα παιδιά και ο προπονητής παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένα στο σπήλαιο την ώρα που οι διασώστες ανακοίνωσαν πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε για σήμερα. 

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα στην Ταϊλάνδη στις 11 το πρωί, τοπική ώρα. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα πρώτα παιδιά της δεύτερης αυτής φάσης θα έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια μετά τις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), τελικά, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Άνθρωποι που βρίσκονται στο σημείο ανέφεραν ότι το πέμπτο παιδί απεγκλωβίστηκε στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε το ασθενοφόρο, ακολουθούμενο και από ελικόπτερο. Μία ώρα αργότερα, βγήκε στο φως το έκτο παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε σε κοντινό αυτοσχέδιο νοσοκομείο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του. Με μία ώρα διαφορά απεγκλωβίστηκαν τα άλλα δύο παιδιά.

Και τα τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι. Εκεί νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα τέσσερα που απεγκλωβίστηκαν χθες Κυριακή. 



Το πότε θα συνεχιστεί η επιχείρηση δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα από τις αρχές της Ταϊλάνδης ωστόσο, το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί αύριο αφότου γίνει ο ανεφοδιασμός με μπουκάλες οξυγόνου κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα οι διασώστες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αφού υπάρχουν μόνο κατά τόπους βροχές οι οποίες ωστόσο, δεν επηρεάζουν το έργο των σωστικών συνεργείων.


Τα παιδιά βγαίνουν ναρκωμένα από το σπήλαιο

Την ίδια ώρα ένας Δανός δύτης που συμμετέχει στην δύσκολη αυτή επιχείρηση αποκάλυψε  στο ραδιόφωνο της Δανίας, Danmarks Radio πως τα τέσσερα πρώτα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο ήταν ναρκωμένα.

Όπως είπε ο 44χρονος Ιβαν Κάρατζιτς, οι διασώστες νάρκωσαν μερικώς τα παιδιά για να μην πανικοβληθούν κατά την πολύωρη πορεία ως την έξοδο. Το σκεύασμα είναι ανάλογο με εκείνα που δίδονται σε ανθρώπους για κρίσεις άγχους.

«Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις» είπε. 



Τι ζήτησαν να φάνε τα πρώτα τέσσερα παιδιά

Πάντως τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, είναι καλά στην υγεία τους και ζήτησαν σήμερα στο νοσοκομείο τηγανιτό ρύζι.

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.

«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ’ ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.


Οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τα ονόματα των τεσσάρων παιδιών που απελευθερώθηκαν πρώτα. Ο Ναρονγκσάκ δήλωσε σήμερα πως οι ταυτότητές τους προστατεύονται από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα μέσα στο σπήλαιο.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά της ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.

Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Reuters πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, προσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε η πηγή.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, έχουν τοποθετηθεί πράσινα πανιά για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. 



Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Reuters πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.


Οι γονείς δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους 

Αν και η επιχείρηση έχει στεφθεί μέχρι στιγμής με επιτυχία, οι γονείς συνεχίζουν να ζουν με την αγωνία, αφού όπως δήλωσε στο CNN μέλος της οικογένειας ενός εκ των διασωθέντων παιδιών, ο αρχές δεν έχουν ανακοινώσει στους γονείς ότι τα παιδιά τους βγει ασφαλή στην επιφάνεια.

Τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν χθες από το σπήλαιο της Βόρειας Ταϊλάνδης δεν έχουν συναντηθεί ακόμα με τους γονείς τους, στους οποίους έχει δοθεί η εντολή να παραμείνουν στο χώρο του σπηλαίου, μέχρι να βγουν και τα τελευταία παιδιά, καθώς και ο προπονητής τους, δήλωσε ένας από τους συγγενείς.

Την περασμένη εβδομάδα και ενόψει της έναρξης της επιχείρησης, το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης είχε προειδοποιήσει ότι τα παιδιά θα πρέπει να μπουν σε στενή παρακολούθηση για λίγο χρονικό διάστημα προτού επανενωθούν με τις οικογένειές τους, καθώς λόγο της αδυναμίας τους είναι αρκετά επιρρεπή στη μετάδοση λοιμώξεων. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να τα σφίξουν ούτε στην αγκαλιά τους.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.





Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…