Newsroom

Newsroom

Σε ισχύ τίθεται η εκεχειρία στη Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στη Γάζα

omiroi kopeles

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε, την Κυριακή (19/1), ότι η εκεχειρία με τη Χαμάς στη Γάζα αρχίζει στις 11:15 π.μ. [τοπική ώρα] έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Al Jazeera, η ανακοίνωση έγινε αφού η Χαμάς κατονόμασε τις τρεις Ισραηλινές αιχμάλωτες που πρόκειται να απελευθερωθούν την Κυριακή (19/1). Επί της ουσίας πρόκειται για τη Ρόμι Γκόνεν, την Ντορόν Στάινμπρεχερ και την Έμιλι Νταμάρι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Χαμάς δεν τήρησε τη δέσμευσή της να δώσει τα ονόματα των τριών αιχμαλώτων που πρόκειται να απελευθερώσει σε αντάλλαγμα την αποφυλάκιση δεκάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η Ρόμι Γκόνεν είναι μία από τους τρεις ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα (19/1) από τη Χαμάς. Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram, ο αδελφός της Ρόμι Γκόνεν, Σάχαφ, έγραψε ότι «είναι στη λίστα, είναι επίσημο, καλή τύχη σε όλους μας».

Επίσης, σύμφωνα με τους Times of Israel, η 24χρονη Ρόμι Γκόνεν πιάστηκε όμηρος στο φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σε τηλεφώνημα στη μητέρα της είπε ότι πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής επίθεσης από τη Χαμάς. Τρεις από τους φίλους της που ήταν μαζί της εκείνη την ημέρα, δολοφονήθηκαν.

Ήδη μια  ομάδα του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται καθ’ οδόν για να παραλάβει τις τρεις Ισραηλινές γυναίκες ομήρους πριν παραδοθούν στις ισραηλινές αρχές, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχουν τίποτα νέο να μοιραστούν μαζί σας αυτή τη στιγμή».

Ο Ντέιβιντ Μένσερ, κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, τονίζει ότι «θα επιβεβαιώσουμε την απελευθέρωση των ομήρων και την άφιξή τους όταν φτάσουν στο Ισραήλ».

Ο IDF λέει ότι τα ελικόπτερα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας είναι έτοιμα για τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα ελικόπτερα θα τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία μετά από έναν αρχικό έλεγχο σε εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στα σύνορα.

Τα μέλη της οικογένειας έχουν στείλει προσωπικά αντικείμενα που περιμένουν στα ελικόπτερα τους ομήρους.

 

 

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ισραήλ, με ανάρτησή του στο Χ ανέφερε ότι 33 όμηροι που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, η οποία επρόκειτο να αρχίσει στις 08:30 π.μ. της Κυριακής (19/1).

 

 

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στη Γάζα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα αναφέρει ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή «στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου για τη διατήρηση της ασφάλειας και της τάξης σε διάφορες επαρχίες», προσθέτοντας ότι οι δήμοι έχουν αρχίσει να «επαναλειτουργούν και να αποκαθιστούν δρόμους».

Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει το εξής: «Τα κυβερνητικά υπουργεία και τα ιδρύματα είναι πλήρως προετοιμασμένα να ξεκινήσουν τις εργασίες τους σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για να εξασφαλίσουν την ταχεία και σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή». Ακόμα, προστίθεται ότι η επιστροφή των εκτοπισμένων θα αρχίσει επτά ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός.

Ειδήσεις σήμερα:

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια

Θεσσαλονίκη: «Θα ζητήσω μια ταπεινή συγγνώμη» λέει ο δράστης που βεβήλωσε άγαλμα του Κατσαντώνη – Συνελήφθη από τις αρχές

Βόλος: Συνέλαβαν φοιτητές γιατί έγραφαν συνθήματα για τον Ρωμανό

Δώρα Χρυσικού: Ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τη «Γη της Ελιάς» – «Έχω φτάσει στα όρια των αντοχών μου»

Τέμπη: «Υπάρχει συνωμοσία πίσω από το δυστύχημα και σαπίλα που θα αποδείξουμε», λέει συγγενής θύματος (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη απαντά για την Καρυστιανού: «Ας είναι καλά, ας είναι ελεύθερη»

karystianou

Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη απαντά για την Καρυστιανού: «Ας είναι καλά, ας είναι ελεύθερη»

«Αυτή η γυναίκα κάνει πράγματα που για εμάς είναι άφθαστα», σημειώνει η Μάρω Βαμβουνάκη

Αγία Παρασκευή: Μέλος δημοτικής παράταξης προσήχθη επειδή… μιλούσε για το έγκλημα στα Τέμπη

ΤΕΜΠΗ ΣΘΤΑΓΜΑ

Αγία Παρασκευή: Μέλος δημοτικής παράταξης προσήχθη επειδή… μιλούσε για το έγκλημα στα Τέμπη

Καταγγελία για εκδικητική προσαγωγή - Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του αποδοθεί κατηγορία