Newsroom

Newsroom

Σε Γαλάτσι και Ελληνικό οδηγούνται πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στον Πειραιά

Σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στο Γαλάτσι και το Ελληνικό μεταφέρονται οι πρόσφυγες που φτάνουν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Σχέδιο αποφόρτισης των περιοχών που καταφεύγουν πρόσφυγες και μετανάστες -μέσω της δημιουργίας δομών προσωρινής φιλοξενίας- βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

1277619

Σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στο Γαλάτσι και το Ελληνικό μεταφέρονται οι πρόσφυγες που φτάνουν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Σχέδιο αποφόρτισης των περιοχών που καταφεύγουν πρόσφυγες και μετανάστες -μέσω της δημιουργίας δομών προσωρινής φιλοξενίας- βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Το πρωί της Παρασκευής κατέπλευσαν δύο πλοία από τη Λέσβο με 2.651 πρόσφυγες. Το καταμαράν Τera jet αποβίβασε 1.701 άτομα, ενώ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάνδη 950.

Αξιοσημείωτο είναι πως αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται για δέυτερη συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία Βικτωρίας, προκειμένου να αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες να κατασκηνώσουν εκεί. Εκεί, βρίσκεται και μεταφραστής, εξηγώντας στους πρόσφυγες ότι δεν μπορούν να βρουν προσωρινό κατάλυμα στην πλατεία. Μάλιστα, τους κατευθύνει προς τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στο Ελληνικό και το Γαλάτσι. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν γνωρίζουν πώς να πάνε στις δομές φιλοξενίας και αναζητούν καταφύγιο σε παρακείμενες πλατείες.

«Όσοι έρχονται στην Αθήνα γνωρίζουν μόνο την πλατεία Βικτωρίας και, όταν αυτή κλείνει, ο κόσμος θα πάει στις διπλανές πλατείες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται συντονισμένες ενέργειες από το κράτος» εξηγεί στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί.

Το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισκέφθηκε το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου και επιθεώρησε το χώρο. Υπολογίζεται ότι σήμερα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Γαλατσίου βρίσκονται 800 πρόσφυγες και μετανάστες και σύμφωνα με τους υπεύθυνους ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.000 άτομα.

«Έχουμε υποσχεθεί ότι θα φροντίσουμε σαν κυβέρνηση να απαλύνουμε το βάρος από αυτό το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα και την εναπόθεσή του στην κοινωνία, η οποία στέκεται αλληλέγγυα» είπε στο Βήμα FM o αναπληρωτής υπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας: «Πώς θα το κάνουμε αυτό; Αποφορτίζοντας τις περιοχές. Μέχρι τώρα αυτό γίνεται, φτιάχνουμε ένα δίκτυο κι όπου δημιουργείται φόρτος, θα μπορούμε να το αποφορτίζουμε. Μπορεί να χρειαστούν μια-δυο μέρες, αλλά θα αδειάσουν τα πάρκα.

Προσπαθούμε να αποφορτίσουμε αυτό το πράγμα. Θέλουμε λίγο χρόνο για αυτό, πρέπει να δείξετε λίγη κατανόηση. Κέντρα όπως η Αμυγδαλέζα είναι μέσα στις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ. Άρα, η Αμυγδαλέζα δεν θα δουλέψει, αλλά άλλα κέντρα, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε. Σε αυτά, θα είναι μετανάστες υπό μία κράτηση, η οποία όμως θα σέβεται την αξιοπρέπεια τους και θα είναι επιεικής απέναντί τους».
 

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…