Σε ξεχωριστά άρθρα κατατίθενται τα αντίμετρα – αυξάνεται η πίεση στην αντιπολίτευση

Σε πολλά χωριστά άρθρα -δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο- θα κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό σημαίνει πως η ΝΔ και όσα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίσουν να πουν «όχι» στα θετικά μέτρα που φέρνει η συμφωνία, θα κληθούν να καταψηφίσουν κάθε ένα αντίμετρο ξεχωριστά, ενώ πιθανό είναι κάποια από τα θετικά μέτρα να στηριχθούν τουλάχιστον από το ΚΚΕ.

590b103a1dc52477248b4706

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16-17 Μαΐου, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο για καμία πλευρά να της καταλογίσει καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος. Στόχος όλων των πλευρών, ως προς το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση, κάνοντας μια καταγραφή των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών σε σχέση με την κατάληξη που υπήρξε τελικά σε αυτά τα ζητήματα. Μιλώντας για το ζήτημα του χρέους κ. Τσακαλώτος σχολίασε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, πλέον σε όλη την Ευρώπη συζητείται και τίθεται το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σχολιάζοντας σκωπτικά ότι η αμεροληψία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε επίσης μια πρώτη ενημέρωση σε σχέση με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση. Τα πρώτα υπουργεία που θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι τα Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών. Το υπουργείο Εσωτερικών άλλωστε έχει ήδη καταθέσει πολυνομοσχέδιο που ξεκαθαρίζει μια σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ούτως ή άλλως γίνεται προετοιμασία για τροποποίηση του Καλλικράτη, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του καλοκαιριού.

Σε μία αποτίμηση της συμφωνίας αλλά και της έως τώρα εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης, προχώρησε μιλώντας στους υπουργούς ο πρωθυπουργός, θέτοντας παράλληλα τους στόχους για τα επόμενα βήματα που θα έχουν ως κατάληξη το τέλος της επιτροπείας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση ότι «η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε». Ωστόσο, κρίθηκε ως η μοναδική πολιτική επιλογή για να απεμπλακεί η χώρα από την μνημονιακή καχεξία και την επιτροπεία.

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» τόνισε και πρόσθεσε πως ούτε έγιναν τον Ιούλιο του 2015 ή τον Μάιο του 2016, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν πως θα επιστραφούν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα, ακολουθώντας συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής διαχείρισης. Χαρακτήρισε τη συμφωνία ισορροπημένη και βιώσιμη περιγράφοντας τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές. Εν συνεχεία, παρέθεσε τους πέντε βασικούς κόμβους που θα αποτελέσουν την στοχοθεσία για τον από εδώ και πέρα πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την καταπολέμηση ανεργίας, την ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού κλίματος, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε με τη δέσμευση πως θα επισκεφτεί όλα τα υπουργεία για να λάβει σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού, συμπληρώνοντας: «Θέλω να πω σε όλους καλή δύναμη και ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας αρκεί να δίνουμε καθημερινά κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας ώστε να φανούμε αντάξιοι της ευθύνης που μας εμπιστεύτηκε ο πολύπαθος αλλά περήφανος λαός μας».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…