Newsroom

Newsroom

Επεισόδια με συλλήψεις στα Εξάρχεια (φωτο-video)

Του Άγγελου Προβολισιάνου

blood car

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αντεξουσιαστών και ανδρών των ΜΑΤ. Τρία άτομα συνελήφθησαν επειδή πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, ενώ οι υπόλοιποι δύο επειδή έκαναν πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ της περιοχής.
Από τα επεισόδια έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στις εισόδους αρκετών πολυκατοικιών

Ομάδες νεαρών, που συμμετείχαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο με το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, έφθασαν στην πλατεία Εξαρχείων και επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ στις οδούς Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας με βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα ενώ έβαλαν  φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους νεαρούς. Οι αστυνομικές δυνάμεις τότε προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις.

12242242 10206169233962085 394677488 n

Οι νεαροί, έσπρωξαν ένα αυτοκίνητο προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, το οποίο τελικά κατέληξε σε μία κολώνα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Από μολότοφ πήρε φωτιά, μπαλκόνι στην οδό Στουρνάρη.

Ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε μολότοφ σε αστυνομικούς και στην Σολωμού – Μποτάση, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες και σε δημοσιογράφους, στην αρχή της Στουρνάρη.

12243859 10206169233922084 1160483031 n

12242153 1054722684578790 2072069227 n

 

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά έκτροπα η πορεία της 42η επετείου του Πολυτεχνείου

 

Οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.

Η αστυνομία κινητοποίησε περίπου 6000 αστυνομικούς. Από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Η συμμετοχή στα αντιεξουσιαστικά μπλοκ ήταν μικρή που ωστόσο ήταν περικυκλωμένα απο τις δυο πλευρές του δρόμου από αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν: “Έξω απ την πορεία η αστυνομία”.

 

Πολλά αρνητικά σχόλια προκάλεσε το πανό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας

Ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε σχετικά με την ημέρα ότι: “Το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” είναι απόλυτα επίκαιρο γιατί ζούμε σε μια περίοδο άλλου τύπου πραξικοπημάτων όπως έχουμε δει στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Μεταμοντέρνων πραξικοπημάτων βασισμένων σε ένα δημοσιονομικό αυταρχισμό που έχει οδηγήσει ειδικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε μια ακραία ύφεση.

Αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί αυτό. Ξέρουμε ότι είναι μια μακρά μάχη που δεν κρίνεται σε μία μέρα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι με την διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της λιτότητας, βήμα βήμα θα κερδίζουμε μικρές καθημερινές μάχες για την κοινωνική πλειοψηφία.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος και νομίζω μεγάλη μερίδα του κόσμου το κατάλαβε για αυτό και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερη εντολή τον Σεπτέμβρη, είναι οτι αυτή τη στιγμή το μέτωπο της αντιπαράθεσης, βρίσκει στη μία πλευρά την ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση μαζί στην μία πλευρά και στην άλλη τους δανειστές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε σχετικά με την ημέρα: “Νομίζω ότι είναι πιο επίκαιρο σήμερα αυτό το σύνθημα, από την περίοδο της Χούντας, γιατί σήμερα η πείνα, η εξαθλίωση, η φτωχοποίηση του λαού, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Το Πολυτεχνείο στέλνει σήμερα ένα μήνυμα που είναι να διώξουμε τη νέα μνημονιακή Χούντα, να σταματήσουμε την κατοχή, την οικονομική και κοινωνική κατοχή της χώρας, να σταματήσουμε την Ελλάδα προτεκτοράτο και να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο δημοκρατίας, ανεξαρτησίας, δικαιοσύνης, προκοπής του λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, η οποία πρέπει να πάψει να ξενιτεύεται.

Δεν είναι αριστερή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι μια μεταλλαγμένη κυβέρνηση που εφαρμόζει τις επιλογές των μνημονίων και της τροϊνοκρατίας στην Ελλάδα.

Γρήγορα ο Ελληνικός λαός θα αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Ήδη το αντιλαμβάνεται και βρίσκονται σε εξέλιξη κινηματικές διαδικασίες και κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Γρήγορα το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει ριζοσπαστικά”

Σε δήλωσή του από την πορεία για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες ενάντια στο φασισμό, τα μονοπώλια και το σύστημά τους. Λαϊκή κυριαρχία, έξω οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτά είναι τα σημερινά επίκαιρα μηνύματα των ηρώων αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Η πορεία των μπλοκ του ΚΚΕ κατευθύνθηκε στην αμερικάνικη πρεσβεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Πίσω από τα μπλοκ του Κόμματος ακολουθούσαν μπλοκ Φοιτητικών Συλλόγων, της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ και της ΠΕΑΕΑ.

Την ατμόσφαιρα δονούσαν συνθήματα όπως «Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ένωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας περίπου 300 αντιεξουσιαστές έστησαν οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη.

(φωτο koutipandoras.gr/eurokinissi)

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων