Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος στη Λιβύη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10 στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο

λυβιη

Πέντε νεκροί, 14 τραυματίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις βυθισμένες στο πένθος. Ο απολογισμός του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος, με θύματα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είναι τραγικός. Δύο υγειονομικοί, ένα στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και δύο διερμηνείς έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για το δυστύχημα

Όσα από τα στελέχη είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη, θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο, αναφέρει η ΕΡΤ.

Δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ, να συγκεντρωθεί κανείς και να αποδώσει με ακρίβεια τι έχει συμβεί. Γι’ αυτό και η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει για τις ένοπλες δυνάμεις μια υπόθεση λίγων ημερών. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του Militaire,gr, η κυβέρνηση γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στη Λιβύη και πρέπει να το πει. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο έγκυρος ιστότοπος (σ.σ θέματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις), ήδη από μαρτυρίες διασωθέντων της τραγωδίας, αναφέρουν ότι υπήρχε  έκρηξη που  συγκλόνισε το λεωφορείο και ακολούθησε η σύγκρουση με άλλο όχημα, φουντώνοντας τις φήμες για βομβιστική επίθεση που επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα… Μάλιστα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και σχετικές φωτογραφίες από το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή.

λεοφωρειο

 

Παράλληλα, το  Militaire, αφήνει και αίχμες κατά της κυβέρνησης, καθώς , ο  Α/ΓΕΕΘΑ ήδη συνάντησε τραυματίες στο 401 ΓΣΝΑ, χωρίς να έχει ειδοποιήσει, μίλησε μαζί τους και του είπαν τι πραγματικά συνέβη.

Άρα σύμφωνα με τον ιστότοπο, η  κυβέρνηση γνωρίζει από πρώτο χέρι πως χάσαμε 5 ανθρώπους μας που είχαν σπεύσει στη Λιβύη για να βοηθήσουν. 

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10 στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας “The Libya Update” δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής -16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν να επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη. Μια αποστολή που δεν ολοκληρώθηκε καθώς λίγη ώρα μετά ενεπλάκησαν στο τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα.

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας» έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος “The Libya Update” ενώ λίγη ώρα μετά αναρτούσε το συγκλονιστικό βίντεο που φαίνεται να καίγεται το όχημά μεταφοράς τους μετά τη σύγκρουση με ένα φορτηγό.

 

20 ώρες μετά την τραγωδία στη Λιβύη η κυβέρνηση δεν ήξερε πόσοι είναι οι τραυματίες!

Για τέσσερις ελαφρά τραυματίες ενημέρωσε στην πρώτη ανακοίνωση του το απόγευμα της Κυριακής το ΓΕΕΘΑ. Τα μεσάνυχτα έγραψε για τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους, χωρίς αναφορά για τραυματίες. Πολύ νωρίτερα τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν την είδηση για τέσσερις νεκρούς και για 15 τραυματίες.

Το πρωί της Δευτέρας το ΓΕΕΘΑ έδωσε την πληροφορία για πέντε νεκρόύς, χωρίς αναφορά σε τραυματίες.

Το ΓΕΕΘΑ κάνει ότι δεν ήξερε για νεκρούς, αλλά σίγουρα ήξερε για τραυματίες αφού έστειλε, μετά το γεγονός, άλλο αεροπλάνο για να τους παραλάβει, πριν από την πρώτη ανακοίνωση για τους «ελαφρά τραυματίες».

Από τους τραυματίες 10 είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας ακόμη έχει μείνει στη Λιβύη επειδή κρίθηκε σκόπιμο να μην μετακινηθεί.

Τρομακτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα, 20 ώρες μετά την τραγωδία στη Λιβύη, ενώ οι τραυματίες είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα και ήταν γνωστός ο αριθμός τους, έγραψε για 10 τραυματίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

miitsotakis libya

Αλλη μια απόδειξη ανικανότητας και επιτελικού χάους της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ. Δεν είναι η πρώτη. Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν οι εκρήξεις βομβών στη φωτιά του στρατοπέδου στην Αγχίαλο και βουλιαγμένα ελικόπτερα στη βάση τους στο Στεφανοβίκειο.

Από τους 10 που βρίσκονται στο 401 η κατάσταση των τριών θεωρείται σοβαρή. Ο ένας είναι τραυματισμένος στη μέση και οι άλλοι δύο έχουν πολλά εγκαύματα.