Μεϊμαράκης με πεζοδρομιακή γλώσσα για…πεζοδρόμιο στη Βουλή

Αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Β.Μεϊμαράκη, όταν ο πρόεδρος της Βουλής…

meimarakis 2

Αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Β.Μεϊμαράκη, όταν ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές κατά του δ’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκη κι όταν εκείνος ζήτησε να μιλήσει επί προσωπικού, δεν του επετράπη καθώς είχε ήδη δοθεί ο λόγος στον Ευ.Βενιζέλο. 

Για «κατρακύλα», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. “H χτεσινή εξέλιξη πλήττει την ουσία της Δημοκρατίας”, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. 

 

 

Υπενθυμίζεται, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μέμφεται τον Πρόεδρο καθώς θεώρησε αντισυνταγματική και ενάντια στον κανονισμό της Βουλής την χθεσινή απόφασή του να απορρίψει προηγούμενη πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε με έντονες αντιπαραθέσεις: 

Ο Ευ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήθελε να προεδρεύει ο Ευ. Μεϊμαράκης όταν θα κατέθετε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Στουρνάρα ο Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα, επικαλέστηκε συνταγματολόγους και είπε ότι όταν υπουργοί ασκούν συνολική πολιτική (και όχι προσωπική) δεν ευσταθεί πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού. Σημείωσε ότι η πρόταση μομφής σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη, πράγμα που δεν συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση. Παράλληλα, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κάνει κουμάντο το πεζοδρόμιο», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση μομφής δεν ήταν προσωπική διένεξη αλλά αναγκαστική πολιτική επιλογή αφού ο Ευ. Μεϊμαράκης πήρε πάνω του την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και την απόρριψη του αιτήματος για πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πρόεδρος της Βουλής, που έχει εκλεγεί και με την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όφειλε να παραπέμψει το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων, πράγμα που δεν έκανε.

«Έτσι, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, θυμίζοντας τις ύβρεις του Ευ. Βενιζέλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ξανά πολιτικό έγκλημα το πολυνομοσχέδιο και αναφέρθηκε στους συνειδητά ψευδείς εκβιασμούς που υφίστανται οι βουλευτές της πλειοψηφίας καθώς και στα ψεύδη για την καταβολή της δόσης την 1η Απριλίου. 

“Συνταγματικά ορθή η πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας σχετικές γνωμοδοτήσεις στα πρακτικά της Βουλής (γνωμοδοτήσεις Χρυσόγονου, Κατρούγκαλου, Φιλίππου και απόσπασμα από τη μελέτη της κας Καμτσίδου).

Η πρώτη πρόταση μομφής ήταν κατά της κυβέρνησης, ενώ η χθεσινή κατά ενός υπουργού, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο διαχωρισμό συλλογικής ευθύνης της κυβέρνησης και ατομικής ευθύνης των υπουργών. Υπενθύμισε τη σαφή θέση του Δ. Σταμάτη για αποδοχή της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονμικών και είπε ότι όλα ανατράπησαν από τον Ε. Βενιζέλο που λειτούργησε ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ως πρόεδρος της Βουλής. 

«Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ουσία του καταστροφικού νομοσχεδίου θα ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση όπως κόλαφος θα ήταν και η αναμενόμενη κρίση των βουλευτών κατά του Γ. Στουρνάρα» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ήταν οι υποτιθέμενοι αντάρτες του γάλακτος με στόχο να μη γίνουν γνωστές οι εγκληματικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, τις οποίες προσπάθησε να ξεσκεπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Φτιάχνετε ένα καθεστώς, το καθεστώς του μνημονίου”, είπε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε λόγο για παγωμένα χαμόγελα καθώς η κυβέρνηση είναι «πολυτραυματισμένη» από τη συζήτηση στη Βουλή και τις νέες απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών δε θα έπαιρνε ούτε 140 ψήφους και πλέον είναι εκτεθειμένος αφού η κυβέρνηση φανέρωσε το φόβο της μπροστά στην επικείμενη ψηφοφορία. 

Ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε την τοποθέτησή του μιλώντας για την αφυδάτωση της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια και την απαξίωση του κοινοβουλίου που επιβάλουν οι αντιλαϊκές πολιτικές: 400 εφαρμοστικοί νόμοι, 40 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, 9 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατάργηση της ώρας του πρωθυπουργού. Η Βουλή έχει μετατραπεί σε διεκπεραιωτή των μνημονιακών επιταγών, δε βουλεύεται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου και τόνισε ότι η Αριστερά θα υπεραπιστεί με κάθε τρόπο το σύνταγμα και τη δημοκρατία.  Ζήτησε, τέλος, να εκληφθεί η πρόταση δυσπιστίας ως απόπειρα θεσμικής απάντησης στον ευτελισμό και την απαξίωση του κοινοβουλίου.

Ο Παν. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η ψήφος του Απ. Κακλαμάνη στο άρθρο για τις τράπεζες εκφράζει ελεύθερη βούληση, ήταν μια θαρραλέα ψήφος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι είναι ανήκουστα τα περί «εθνικής προδοσίας» για όσους καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο καθώς και ψευδή όσα ελέχθησαν περί μη καταβολής της δόσης. Ανέδειξε το μέγεθος της κοροϊδίας και σχολίασε ότι η κυβέρνηση ήθελε άρον – άρον να τελειώσει με το νομοσχέδιο εξευτελίζοντας τη Βουλή στα μάτια του ελληνικού λαού που βιώνει τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών. Ο Π. Λαφαζάνης ανέλυσε τις “αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με το πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα. Η πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρος της Βουλής είναι πρόταση υπεράσπισης της Βουλής και της δημοκρατίας”, υπογράμμισε και κάλεσε τους βουλευτές ομόφωνα να εκφράσουν τη θέλησή τους για ορθή λειτουργία της Βουλής.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ανέφερε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα εκβιάζουν την ψήφο των βουλευτών.

“Ο Ευ. Μεϊμαράκης αποδέχθηκε τον βιασμό της συνείδησης των βουλευτών που παρακολουθήσαμε χθες”, σχολίασε ο Μανώλης Γλέζος.

Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι το θέμα της σημερινής συζήτησης είναι η συρρίκνωση της δημοκρατίας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα παντού στην Ευρώπη και όχι μόνο. «Η βουλή πρέπει να είναι οχυρό της δημοκρατίας απέναντι στις προσπάθειες εκφυλισμού της» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι  «η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει τη Βουλή υφυπουργείο». 

Ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για την καθεστωτικοποίηση του περιεχομένου των μνημονίων και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει με κάθε τρόπο στο πολυνομοσχέδιο που παγιώνει την αλλαγή καθεστώτος. «Η κυβέρνηση έπαιξε με τον Κανονισμό. Ο κ. Μεϊμαράκης έπρεπε να επιδιώξει συναίνεση του προεδρείου και το οποίο έπρεπε να λειτουργήσει συλλογικά» τόνισε και σχολίασε ότι πρέπει όλοι οι βουλευτές να αντιδρούν στις προσπάθειες απαξίωσης του κοινοβουλίου και στη λήψη μονομερών αποφάσεων.

Ο Κ. Καραγκούνης (ΝΔ) χαρακτήρισε ανούσια την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι ήταν αδύνατο οι βουλευτές να διαβάσουν το πολυνομοσχέδιο μέσα σε λίγες ώρες και ότι εξαπατήθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Σταμάτης, αφού τον άδειασε η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής. Πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία κατέληξε.

Ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) υπενθύμισε τα μπαλώματα της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο και τον εκβιασμό της ψήφου των βουλευτών. 

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στον εξευτελισμό του κοινοβουλίου προκειμένου να περάσουν τα σκανδαλώδη μέτρα των μνημονίων.Ο Ευ. Μεϊμαράκης δυστυχώς ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στο μεγάλο ψέμα περί εκταμίευσης της δόσης την 1η Απριλίου στο Eurogroup. Ο Δημ. Παπαδημούλης παρατήρησε ότι τη σκανδαλώδη διάταξη για τις τράπεζες δεν ψήφισαν ούτε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και υπογράμμισε το «άδειασμα» του «κολλητού» του κ. Σαμαρά, Δημ. Σταμάτη, από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής. 

«Ο Ευ. Μεϊμαράκης λειτούργησε ως υπουργός της κυβέρνησης», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείτε να αποφύγετε τη λαϊκή μορφή στην κάλπη του Μαΐου», κατέληξε ο Δημ. Παπαδημούλης. 

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) μίλησε για «τερτίπια» του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει την «αποτυχία της κυβέρνησης». 

«Απεχθάνεστε τον διαμαρτυρόμενο λαό γι’ αυτό μιλάτε για μειοψηφίες», είπε ο Θ. Δρίτσας, απευθυνόμενος στον Π. Ρήγα. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζει και εγκρίνει το προεδρείο. Στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε είναι απαραίτητη η ενίσχυση των θεσμικών πυλώνων της δημοκρατίας πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι νέες μνημονιακές διατάξεις που εξυπηρετούν ολιγοπώλια και μειοψηφίες εγρκίθηκαν χωρίς καν να ακουστεί η γνώμη των φορέων και των επαγγελματικών ομάδων που διαλύονται και στέλνονται στο περιθώριο, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Είναι το προεδρείο της Βουλής προέκταση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας» αναρωτήθηκε ο Θ. Δρίτσας προκρίνοντας την αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους του κοινοβουλίου. 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δε στοχεύει στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη αλλά στη λειτουργία του κοινοβουλίου στα χρόνια του κοινωνιοκτόνου μνημονίου», τόνισε ο Αλ. Μητρόπουλος αναδεικνύοντας την απαξίωση της Βουλής τα τελευταία χρόνια. Η νομοθετική λειτουργία μετατράπηκε σε θεραπαινίδα της τριαρχίας των δανειστών σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Μητρόπουλος μίλησε για τις μνημονιακές διατάξεις που προκαλούν τον ελληνικό λαό και θυμίζουν αποικοκρατικές συνθήκες απονομιμοποιώντας το Κοινοβούλιο στα μάτια της κοινής γνώμης. Από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, είναι σαφές ότι δεν έχει δικαίωμα η πλειοψηφία να αδιαφορεί για το Σύνταγμα.

 Ο κ. Σταμάτης χθες έδρασε με αυτονόητο τρόπο, τόνισε ο Αλ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στην αποδοχή (κατ΄’ αρχήν) από τον υπουργό Επικρατείας της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών. 

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ