Newsroom

Newsroom

Μεταμόρφωση: Ολονύχτια μάχη με την πυρκαγιά- Πυκνός τοξικός καπνός στην περιοχή

Πυκνοί, τοξικοί καπνοί από τα πλαστικά που καίγονται κατακλύζουν την περιοχή και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής

5129914

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πυρκαγιά είναι ο πυκνός τοξικός καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καιόμενα πλαστικά, γι’ αυτό από το πρωί υπάρχει επικοινωνία της Πυροσβεστικής με την Περιφέρεια.

Το μεσημέρι παραδόθηκε στην κυκλοφορία η εθνική οδός στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ πριν από λίγο άνοιξε μερικώς και το ρεύμα προς Αθήνα.

Όπως ανέφεραν στελέχη του Π.Σ., καλό θα είναι οι πολίτες που μένουν σε περιοχές όπου κατευθύνεται ο καπνός να μένουν στα σπίτια τους, με καλά κλεισμένα όλα τα ανοίγματα, να επικοινωνούν με γιατρό αν δεν νιώθουν καλά και όσοι κινούνται στους δρόμους να αποφεύγουν τον καπνό.

Οι πολίτες στη Μεταμόρφωση έλαβαν το εξής μήνυμα από το 112:

«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί».

Λόγω της πυρκαγιάς και για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός), ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία «112» της Πολιτικής Προστασίας από την οποία συστήνονται προς τους πολίτες, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή,  τα εξής:

•Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού

•Αποφύγετε τις μετακινήσεις – Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν

•Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού

•Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται

•Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία

•Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, για τον συντονισμό των φορέων όπου χρειαστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πυρκαγιά είναι ο πυκνός τοξικός καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καιόμενα πλαστικά, γι’ αυτό από το πρωί υπάρχει επικοινωνία της Πυροσβεστικής με την Περιφέρεια, ενώ παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας.

Ενισχυμένες είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή και συνολικά επιχειρούν 49 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, 14 οχήματα και 2 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Όπως ανέφεραν στελέχη του Π.Σ., καλό θα είναι οι πολίτες που μένουν σε περιοχές όπου κατευθύνεται ο καπνός να μένουν στα σπίτια τους, με καλά κλεισμένα όλα τα ανοίγματα, να επικοινωνούν με γιατρό αν δεν νιώθουν καλά και όσοι κινούνται στους δρόμους να αποφεύγουν τον καπνό.

Παράλληλα, οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή εξέδωσαν Πολιτική Προστασία και η Περιφέρεια Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος του 13ου χιλιομέτρου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σε πρώτη φάση έδωσαν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά σε άλλα κτήρια, καθώς στην περιοχή υπάρχουν και άλλες βιοτεχνίες και κατάφεραν να την περιορίσουν στο εργοστάσιο, το οποίο όμως καίγεται απ’ άκρη σε άκρη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για τυχόν εγκλωβισμένο άτομο στο εργοστάσιο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει αναπτυχθεί τεράστιο θερμικό φορτίο λόγω της καύσιμης ύλης, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση της, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική οι φλόγες ξεκίνησαν από το εσωτερικό του εργοστασίου και πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…