Newsroom

Newsroom

Σε εξέλιξη η «ψυχρή εισβολή»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας και η κακοκαιρία Λέανδρος αναμένεται να φέρει ολικό παγετό, ενώ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε και η ΕΜΥ-Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Πολιτική Προστασία

ek vilia

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.grπαγετός θα σημειωθεί την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, στα περισσότερα ηπειρωτικά. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Ιδιαίτερα στα βόρεια ηπειρωτικά θα καταγραφούν θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από -6 βαθμούς.

Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την κακοκαιρία «Λέανδρος» από το απόγευμα της Πέμπτης 14/1 έως το πρωί της Παρασκευής 15/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο.

Παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Παρασκευής 15/1. Ο συνδυασμός των χιονοπτώσεων με τις αρνητικές θερμοκρασίες θα διαμορφώσουν κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης.

Σύσκεψη ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, η οποία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Κλειστά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στη Φλώρινα λόγω της κακοκαιρίας «Λέανδρος»

Με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Eιδικής Aγωγής του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 15 Ιανουαρίουε ξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Επιπλέον λόγος είναι και η λειτουργία των σχολικών τάξεων με ανοιχτά παράθυρα εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ στους πολίτες

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
     

Τεχνητή κατάκλυση 6.000 στρεμμάτων στο Πύθιο Διδυμοτείχου

Στο άνοιγμα του θυροφράγματος του Πυθίου, προχώρησε απόψε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να προκληθεί τεχνητή κατάκλυση περίπου 6.000 στρεμμάτων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πλημμυρών.

«Μετά από αίτημα του τοπικού συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διδυμοτείχου, δεδομένης της αυξητικής τάσης που παρουσιάζει η στάθμη των νερών στον ποταμό Έβρο, λόγω της αποδέσμευσης υδάτων σε φράγματα της Βουλγαρίας, αποφασίσαμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου, για ν’ αποφευχθεί η υπερπήδηση του υπερβλητού αναχώματος από το νερό. Της τεχνητής πλημμύρας των περίπου 6.000 στρεμμάτων προηγήθηκε εκτίμηση των καλλιεργειών της συγκεκριμένης περιοχής από ελεγκτές του ΕΛΓΑ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.

Στο μεταξύ, κατόπιν σχετικού αιτήματος της αντιπεριφέρειας Έβρου, σήμερα κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο σε υποδομές όσο και σε οικίες και καλλιέργειες, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών που εκδηλώθηκαν σε όλο το Νομό Έβρου, οι περιοχές:

Ορεστιάδα: οι Δημοτικές Ενότητες Ορεστιάδας, Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου

Διδυμότειχο: Η Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων στο σύνολό της, και οι οικισμοί Ελληνοχωρίου, Μάνης, Κυανής, Ασβεστάδων, Ισαάκιου

Σουφλί: Οι οικισμοί Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Δαδιάς, Λαβάρων, Αμορίου, Προβατώνα και Λευκίμης.

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

To χιόνι έκανε απόψε την εμφάνισή του και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν προβλήματα.

O μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει τεθεί από το μεσημέρι σε 24ωρη επιφυλακή ενόψει τις επιδείνωσης του καιρού, και τα συνεργεία με αλατοδιανομείς και υδροφόρες είναι έτοιμα να επιχειρήσουν, αν χρειαστεί.

Σάκοι με αλάτι μοιράστηκαν σε νοσοκομεία και σχολεία.

Για τυχόν προβλήματα σχετιζόμενα με την κακοκαιρία οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε 24ωρη βάση στο τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930.
 

Πυκνή είναι η χιονόπτωση στη Φλώρινα, Bέροια και στα ορεινά των νομών Κοζάνης και Καστοριάς.

 

 

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

Λιάγκας 1

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

«Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό, επειδή…

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Χριστοφιλοπούλου 1

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Η Χριστοφιλοπούλου αφού πρώτα «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα για τον…

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

240423112228 mpeos konstantopoulou

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των χρηστών του Twitter σχετικά με την... καταγγελία του Αχιλλέα Μπέου…

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…