Newsroom

Newsroom

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στη Ν.Δ – Τι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα

Στις κάλπες προσέρχονται οι φίλοι της  Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να επιλέξουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αρχηγία του κόμματος.…

2432690

Στις κάλπες προσέρχονται οι φίλοι της  Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να επιλέξουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αρχηγία του κόμματος.

Η εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται, σύμφωνα με τη Συγγρού, να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή.

Μάλιστα, αυτή τη φορά- προκειμένου να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις του πρώτου γύρου εξαιτίας της χρήσης fax, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές θα μπορούν να στείλουν το πρακτικό της ψηφοφορίας και με email.

Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο έχουν οι 404.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών, χωρίς όμως αυτή τη φορά να πληρώνουν αντίτυπο ή να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα μειώσει σημαντικά και την αναμονή στις ουρές.

Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ο αριθμός των ψηψοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, όπως και κυρίως το αν ανάμεσά τους θα είναι εκείνοι που στον πρώτο γύρο στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνη Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, κλείνοντας, όμως, το μάτι στον κ. Μητσοτάκη.

Στα τελευταία μηνύματα των δύο υποψηφίων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη ΝΔ πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση. Η ΝΔ είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο», έγραψε.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε την ψήφο των πολιτών με μήνυμά του, στο οποίο υπάρχει ο τίτλος «ψηφίζουμε Πρωθυπουργό». «Ζητώ την ψήφο σου για να κάνουμε πάλι τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». Πάντως και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να υπηρετεί τις “παρακαταθήκες” του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ναι είμαι χρήσιμος στη χώρα μου για να διαφυλάξω την ευρωπαϊκή της πορεία».

Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι

Δικαίωμα ψήφου σήμερα έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο, της 20ης Δεκεμβρίου. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα, ενώ δεν θα πληρώσουν αντίτιμο αυτή τη φορά.

Αναλυτικότερα, οι έξι οδηγίες της ΚΕΦΕ έχουν ως εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

2. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

3. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για τη διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

4. Κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

5. Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.

6. Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.

 

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…