Σε εξέλιξη η ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Πικρία Βαλαβάνη – Αιχμές Φίλη για Βαρουφάκη

Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που ξεκίνησε τις εργασίες της το μεσημέρι με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ξεχωρίζουν οι δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Φίλου.

syriza ke

Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που ξεκίνησε τις εργασίες της το μεσημέρι με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ξεχωρίζουν οι δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Φίλου.

 

Φίλης: Το μυστικό «plan B» σημαίνει πραξικόπημα

Για ειδικό δικαστήριο και πραξικόπημα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε κατά την τοποθέτησή του στην ΚΕ, «ο Βαρουφάκης λέει αυτά που λέει. Τώρα τον διαψεύδουν οι φίλοι του. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο». Την ίδια στιγμή, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα».

Μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στήριξε τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι υποστηρίζει για πρώτη φορά με τόσο «απόλυτο τρόπο όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας».

Τα λόγια του πρωθυπουργού, όπως είπε ο Νίκος Φίλης, «δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα»

«Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», επισήμανε ακόμη τονίζοντας πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση.

«Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε».

 

Βαλαβάνη: «Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου»

Πικρία για τη μη δημόσια στήριξη στο πρόσωπό της από το κόμμα όταν εκείνη στοχοποιήθηκε από τα ΜΜΕ, εξέφρασε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα θα κάνω αυτό που δεν έκανα ποτέ. Θα μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό θέμα που με έκανε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στη Bild αλλά και σε γερμανικά sites. Κατηγορούμαι για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου για τις τράπεζες, γίνεται αναφορά ότι γι’ αυτό παραιτήθηκα από την κυβέρνηση. Αλλά παραιτήθηκα, ενώ ακόμη το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν στον αέρα», είπε η πρώην υπουργός.

«Γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής της να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκε χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις, να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας;», αναρωτήθηκε η κ. Βαλαβάνη προσθέτοντας: «Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα».

Σύμφωνα με την ομιλία της πρώην υπουργού, η ίδια όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της, ενημερώθηκαν για την επιβολή capital control το απόγευμα της Κυριακής, όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει ρευστότητα.

 

Σβίγκου: Πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αριστερής παρένθεσης

Συγκροτημένο και ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο πρότεινε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή.

Όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με την συμφωνία «είναι όλα καλά».

«Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια», είπε ακόμη η κ. Σβίγκου.

Δεν έχει παγιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει.

 

Πορτάλιου: Οι τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην Κεντρική Επιτροπή η Ελένη Πορτάλιου.

«Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.

«Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

 

Παρέμβαση Μπαλάφα

«Δεν ήταν μόνο το σύνθημα “καμία θυσία για το ευρώ” αλλά και το σύνθημα “καμία αυταπάτη για τη δραχμή” και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

 

Παραίτηση Ρινάλντι από Κ.Ε

Την παραίτησή του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι.

Μιλώντας σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο κ. Ρινάλντι είπε ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά στην ΚΕ, από μέλος της οποίας παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ομιλίας του.

Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι’ αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν «Ναι» (στην Βουλή), ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε ότι ενώ ήδη έχουν ληφθεί κυβερνητικές αποφάσεις και έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατόπιν εορτής να συσκεφθεί και να αποφασίσει τη στρατηγική του.

Τέλος, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται για να λυθούν τα χέρια εκείνων που έχουν αποφασίσει τις πολιτικές αυτές, να συνεχίσουν «εν λευκώ».

 

Σακελλαρίδης: Η ενότητα «δεν επιβάλλεται»

Υπογράψαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικές συνέπειες που θα είχε η άλλη επιλογή στα λαϊκά στρώματα, υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση, ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος για όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για τους σχεδιασμούς, τους συσχετισμούς και τις βεβαιότητες και πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό έπρεπε να διεξαχθεί ούτως ή άλλως, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον τομής στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ενότητας, η οποία «δεν επιβάλλεται».

Αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο «κανιβαλισμό» εις βάρος «συντρόφων γιατί βάζουν ζητήματα», που οι επικριτές τους θέλουν να ποινικοποιηθούν.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα απειλούνται σύντροφοι με Ειδικά Δικαστήρια και μάλιστα από ποιους;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

Καταλήγοντας, ο κ.Σακελλαρίδης επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να παλέψουμε».

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Φωτογραφία: (Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…