Newsroom

Newsroom

Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος από χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς στην Γκαμπόν

Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι προχώρησαν σε πραξικόπημα «για να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία».

2bec2b7a 701c 11e6 a0c9 1365ce54b926

Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος από χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς στην Γκαμπόν

Χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί προχωρούν όπως όλα δείχνουν αυτή την ώρα σε πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Γκαμπόν, Άλι Μπόνγκο.

Όπως αναφέρει το BBC, οι στρατιωτικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα, ενώ ο πρόεδρος Μπόνγκο βρίσκεται νοσηλεύεται εδώ και κάποιες ημέρες στο Μαρόκο.

Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι προχώρησαν σε πραξικόπημα «για να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία», ενώ στις 4.30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) πήραν τον έλεγχο του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού ανακοινώνοντας τη δημιουργία «Εθνικού Συμβουλίου Αποκατάστασης». Παράλληλα ανακοίνωσαν την κίνησή τους και μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

Τεθωρακισμένα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσαν Librebille.
Ο Άλι Μπόνγκο αντικατέστησε τον πατέρα του, Όμαρ Μπόνγκο, στην προεδρία της χώρας το 2009. Το 2016 επανεξελέγη με μικρή πλειοψηφία, ενώ οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από βία και κατηγορίες για νοθεία.
Τους τελευταίους δύο μήνες, ο Μπόνγκο νοσηλεύεται στο Μαρόκο, φερόμενος να έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος Μπόνγκο είχε υποστηρίξει ότι είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο οι στρατιωτικοί που επιχειρούν να αναλάβουν την εξουσία της χώρας έκαναν λόγο για «θλιβερή παρουσία» και «αμείλικτη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο υπολοχαγός Κέλι Όντο Ομπιάνγκ, ο οποίος φέρεται να είναι ο επικεφαλής του πραξικοπήματος δήλωσε ότι το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα «επαναβεβαίωσε τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα του προέδρου να αναλάβει τις ευθύνες του ρόλου του ως προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ παράλληλα κάλεσε τους νέους της χώρας να «αναλάβουν τη μοίρα τους».
Κάλεσε επίσης τους στρατιώτες να πάρουν τον έλεγχο του συτήματος μεταφορών, των αποθηκών πυρομαχικών και των αεροδρομίων «για το συμφέρον του έθνους».

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επισήμως.

Παράλληλα, την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Γκαμπόν προκειμένου να προστατέψουν αμερικανούς πολίτες στην περιοχή, καθώς υπήρχε φόβος για βίαιες συγκρούσεις στο γειτονικό Κονγκό, λόγω των τοπικών προεδρικών εκλογών.