Newsroom

Newsroom

Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια – Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο πευκοδάσος Natura

Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία καίει πευκοδάσος Natura, καταφύγιo άγριας ζωής ενώ εκκενώθηκαν τρία χωριά που «πνίγονται» από τον καπνό

fotia 1

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια όπου η φωτιά έχει βγει εκτός ελέγχου. Δύο χωριά εκκενώθηκαν το μεσημέρι, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που κατακαίει από τα ξημερώματα πευκοδάσος στην περιοχή Αγριλίτσα. 

Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε πριν από λίγο εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Όπως έγινε γνωστό με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλο, για προληπτικούς λόγους, εκκενώνονται τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν πριν από λίγο με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Πριν από ώρες, με εισήγηση της Πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

Τα επιτελεία της πυροσβεστικής ανησύχησε το πρωί και η πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στον Πρόδρομο Θηβών, όπου είχαν μεταβεί και εναέρια μέσα, τα οποία όμως αποχώρησαν καθώς η φωτιά καίει ξερά χόρτα κυρίως, κατευθύνεται προς την θάλασσα και σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Στη Θάσο τέλος ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης και συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη καναντέρ και δύο PZL.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…