Σε εθνικά λοκντάουν μπαίνουν μία μία οι χώρες της Ευρώπης

Αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα πανδημίας και ενώ οι προσπάθειες κατασκευής εμβολίου είναι ακόμα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, οι χώρες της Ευρώπης αναγκάζονται για άλλη μια φορά να προβούν στην επιβολή lockdown προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα

pexels anna shvets 4167541 1 0

Αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα πανδημίας και ενώ οι προσπάθειες κατασκευής εμβολίου είναι ακόμα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, οι χώρες της Ευρώπης αναγκάζονται για άλλη μια φορά να προβούν στην επιβολή lockdown προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα. Αναλυτικότερα: 

Η Γαλλία θα επιστρέψει σε ένα εθνικό κλείδωμα ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να συγκρατήσει την επιδημία COVID-19 που απειλεί και πάλι να ξεφύγει εκτός ελέγχου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη. Αλλά σε αντίθεση με το προηγούμενο κλείδωμα, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, είπε ο Μακρόν.

Στην Αγγλία: Ένα δεύτερο εθνικό lockdown θα εφαρμοστεί σε όλη την Αγγλία από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια, παμπ και εγκαταστάσεις αναψυχής να κλείνουν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη τύπου, είπε στους πολίτες πως «έφτασε ο καιρός για περισσότερα μέτρα» τα οποία θα ισχύσουν μέχρι 2 Δεκεμβρίου.  

Το Βέλγιο πιθανόν να χρειαστεί να επιστρέψει σε ένα καθολικό lockdown, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ένας κορυφαίος Βέλγος ιολόγος

Στη Γερμανία: σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από σήμερα όλη η Γερμανία. Από σήμερα και για τον υπόλοιπο μήνα κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.

Τα σύνορα της Γερμανίας θα παραμείνουν ωστόσο ανοιχτά, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τον έλεγχο των συνόρων ο οποίος επεβλήθη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Η Πορτογαλία ξεπέρασε γα πρώτη φορά το όριο των 4.000 ημερήσιων νέων κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και αυτό των 40 θανάτων.

Από την Τετάρτη, 7,1 εκατομμύρια Πορτογάλοι, δηλαδή περίπου το 70% των κατοίκων της χώρας θα υπόκεινται εκ νέου σε μερικό lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ωστόσο το lockdown θα είναι πιο αυστηρό από αυτό της άνοιξης. Όπου είναι δυνατό, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, όμως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα εστιατόρια και τα καταστήματα, αν και θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι παραδοσιακές συγκεντρώσεις της γιορτής των Αγίων Πάντων, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει ως αύριο, Τρίτη, τις μη δικαιολογημένες μετακινήσεις μεταξύ των δήμων και έχει καταστήσει επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας στον δρόμο.

Στην Ιταλία: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντε, μιλώντας στην Βουλή της Ρώμης, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία η κυβέρνησή του αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα αύριο, Τρίτη. Όπως τόνισε, πρόκειται να εγκριθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη την χώρα, να επεκταθεί σε όλα τα λύκεια η τηλεκπαίδευση, να κλείσουν μουσεία και εκθέσεις, όπως και τα μαγαζιά με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα, οι ιταλικές περιφέρειες θα χωριστούν σε τρεις ζώνες κινδύνου και, ανάλογα με την διάδοση του ιού, θα αποφασίζονται νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…