Σε επτά(!) προορισμούς ταξίδεψε ο Μητσοτάκης για προεκλογικούς λόγους με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος (εικόνα)

Η σημερινή του πτήση στην Κεφαλλονιά με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά προεκλογικό... κανόνα για τον πρωθυπουργό.

5294798

Σε τουλάχιστον επτά προορισμούς σε όλη την Ελλάδα φαίνεται πως έχει μεταβεί για προεκλογικούς λόγους, χρησιμοποιώντας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που αντιβαίνει άμεσα στον θεσμικό του ρόλο.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Μαρτίου, θέτοντας την πολιτική ζωή επί της ουσίας σε προεκλογική περίοδο (τυπικά η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ΠτΔ στις 22/4), έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον επτά φορές το κρατικό αεροσκάφος προκειμένου να διεξάγει την πανελλαδική του προεκλογική εκστρατεία.

Εκτός λοιπόν από τη σημερινή του επίσκεψη στην Κεφαλλονιά, όπου ο πρωθυπουργός πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη», τα στοιχεία πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους μαρτυρούν ότι η σημερινή του πτήση δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά προεκλογικό… κανόνα για τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας Flight Aware, μετά τις 28 Μαρτίου, o Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφτεί:

1. 31/3/2023 Αλεξανδρούπολη (παρέστη σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης με ανάδοχο για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο)

2. 5/4/2023 Ιωάννινα (επισκέψεις σε έργα και παραγωγικές μονάδες της περιοχής – Ομιλία στο ξενοδοχείο Du Lac)

3. 10/4/2023 Θεσσαλονίκη (επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας Ανάπτυξης, περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης κ.α.)

4. 19/4/2023 Κέρκυρα (επισκέφθηκε χώρους πολιτισμού και τουριστικές υποδομές)

5. 22/4/2023 Χανιά (Περιοδεία σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο – ομιλία στο Παλιό Λιμάνι Χανίων)

6. 27/4/2023 Καβάλα (περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες ενόψει εκλογών)

7. 4/5/2023 Κεφαλλονιά (επισκέφτηκε το Ληξούρι και το Αργοστόλι)

Screenshot 2023 05 04 182542

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους είναι επιβεβλημένο να μεταφέρει τον Πρωθυπουργό εντός και εκτός Ελλάδος, μόνο για τα θεσμικά του ταξίδια και όχι για προσωπικούς ή κομματικούς λόγους.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει γίνει προκειμένου να τηρείται η δεοντολογία, καθώς το να μετακινείται ο πρωθυπουργός με δημόσια έξοδα, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που μπορούν να κάνουν οι αρχηγοί άλλων κομμάτων, οι οποίοι οφείλουν να μετακινούνται από πόλη σε πόλη με έξοδα των κομμάτων τους και με τα ήδη προσφερόμενα μέσα μεταφοράς.

Ταυτόχρονα, τίθεται σοβαρό ζήτημα της απόκρυψης προεκλογικών εξόδων εκ μέρους της ΝΔ.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε σήμερα στο briefing των κυβερνητικών συντακτών, απάντησε με κυνικότητα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία διάθεση να διακόψει τη συγκεκριμένη πρακτική.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας και μέχρι και την επόμενη της 21ης Μαΐου μπορεί να κάνει χρήση όλων των κρατικών μέσων της χώρας» είπε συγκεκριμενα ο Άκης Σκέρτσος, παραδεχόμενος ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να χρεώνει την προεκλογική του καμπάνια στον λογαριασμό του ελληνικού λαού.

Την ίδια ώρα πάντως, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια παλαιότερη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος σε σχετική συζήτηση έλεγε χαρακτηριστικά:

«Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός το πληρώνει. Κάθε ώρα πτήσης του κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Υπάρχει μόνον για τις επίσημες αποστολές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Για κανέναν άλλο λόγο».

*φωτογραφία αρχείου

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…