Σε ένα χωριό στην Κίνα οι αγρότες ζουν ζωγραφίζοντας τίγρεις (εικόνα)

Οι χωρικοί στο χωριό Γουανγκονγκζουάνγκ κάθε Πρωτοχρονιά ζωγράφιζαν τίγρεις και πουλούσαν τα σχέδιά τους, μία συνήθεια που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα.

NewsRoom 10/04/2018 | 20:14

Ο 52χρονος Σιάο Γιαντσίνγκ Σιάο έμαθε να ζωγραφίζει και μετά τις αγροτικές εργασίες ταξίδευε στις πόλεις για να πουλήσει πολύ φτηνά τα έργα του. Το 1998 το Κινεζικό Έτος της Τίγρης, ένας πελάτης του παρήγγειλε έναν πίνακα με μία τίγρη.

«Συνήθως ζωγράφιζα λουλούδια και πουλιά, αλλά ποτέ μία τίγρη» είπε ο Σιάο.

«Οι Κινέζοι αγαπούν τους τίγρεις και είναι πρόθυμοι να κρεμάσουν πίνακες με τίγρεις στα σπίτια τους, καθώς πιστεύουν ότι οι δυνατές τίγρεις μπορούν να διώξουν μακρυά τα κακά πνεύματα» εξηγεί ο Σιάο.

Ο Σιάο κατάφερε μέσα από το διαδίκτυο να πουλήσει τα έργα του στο εξωτερικό, πρώτα στη Σιγκαπούρη, στη συνέχεια στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρκετοί ακολούθησαν το παράδειγμα του και έτσι η ζωγραφική με θέμα την τίγρη έχει γίνει πλέον εμπορικό σήμα του χωριού και πάνω από το 60% των χωρικών ασχολούνται πλέον με αυτό. Το χωριό πουλά χιλιάδες πίνακες ετησίως, το 40% των οποίων εξάγονται κυρίως στην Ιαπωνία και το Μπαγκλαντές. Σήμερα το χωριό έχει ετήσια έσοδα ύψους 100 εκατ. γιουάν (15 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), πουλώντας πίνακες ζωγραφικής.