Newsroom

Newsroom

Σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ – Πιθανή προδικαστική απόφαση

To ΣτΕ φαίνεται πως «πετάει το μπαλάκι» στο ΕΣΡ, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ξεκίνησε στις 17:15 το απόγευμα, αναμένεται να μην εκδώσει σήμερα οριστική απόφαση, αλλά προδικαστική.

581103321dc5244f608b456a

Το ΣτΕ θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.

Αυτό σημαίνει ότι δίνεται παράταση στην υπόθεση της αδειοδότησης οπότε θα λειτουργήσουν με προσωρινές άδειες όλα τα κανάλια, και εκείνα που πήραν άδεια αλλά και όσα δεν πήραν, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ το οποίο και θα αναλάβει τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικός ο νόμος καθώς η συνεδρίαση διεξάγεται εν μέσω έντονων διαφωνιών.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε καθεστώς ακραίων πιέσεων και απειλών που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα, ξεκίνησαν να εξετάζουν εξετάζουν τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών με αιχμή τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ το οποίο με πλειοψηφία 16-9 έκρινε τυπικά παραδεκτές τις εν λόγω προσφυγές, υπάρχει ανησυχία στη κυβέρνηση για το ενδεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης, ενώ τόσο η πλευρά των καναλαρχών όσο και η αντιπολίτευση, αισιοδοξούν για μια ετυμηγορία που θα τους δικαιώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κομβικό σημείο εστιάζεται στο ΕΣΡ και στο αν οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν πως εκείνο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την διενέργεια τηλεοπτικού διαγωνισμού. Στη συνέχεια, θα κριθεί αν η ρύθμιση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει ή όχι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα σενάρια που «παίζουν» είναι τα εξής:

1. Ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός επειδή η αρμοδιότητα για τη διαδικασία αδειοδότησης μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αντί του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα και το Δικαστήριο συνιστά στην κυβέρνηση να καταρτίσει νέο νόμο, αφού προηγουμένως ενεργοποιήσει το ΕΣΡ το οποίο και θα αναλάβει την διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Στην περίπτωση αυτή οι δικαστές θα πρέπει ωστόσο να αιτιολογήσουν την απόφαση, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε, λόγω της άρνησης της Ν.Δ. η οποία για να συμφωνήσει, έθετε ως προαπαιτούμενο την κατάργηση του νόμου Παπά. Από τη στιγμή που είχε αδρανήσει η λειτουργία του ΕΣΡ ως Ανεξάρτητης Αρχής, ο υπουργός κινδύνευε να κατηγορηθεί για απιστία ή παράβαση καθήκοντος, εάν δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο.

2. Η διαδικασία κρίνεται Συνταγματική και θεωρείται αντισυνταγματικός μόνον ο περιορισμός των αδειών σε 4, καθώς οι καναλάρχες θέτουν με τις προσφυγές τους και ζητήματα ολιγοπωλίου.

3. Ο νόμος κρίνεται στο συνόλό του αντισυνταγματικός χωρίς κανέναν αστερίσκο.

4. Ο νόμος κρίνεται στο συνολό του Συνταγματικός, επίσης χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…