Σε δύο φάσεις η αξιολόγηση από την τρόικα

cover
NewsRoom 24/09/2014 | 23:58

Σε δύο φάσεις αναμένεται να διεξαχθεί η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όπως έγινε γνωστό έπειτα από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχαν απόψε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της τρόικας.

Η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Κύριο θέμα συζήτησης της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων, η οποία θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, θα είναι η αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και η οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου).

Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» (ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, κ.λπ.), συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η επιτυχής ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, εκτός από την εκταμίευση των δόσεων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ), θα «σημάνει»- και μετά τα τελικά αποτελέσματα των stress tests- και την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος.