Newsroom

Newsroom

Σε δραματική κατάσταση η κατασκευαστική βιομηχανία στη Κύπρο

Η Κύπρος βιώνει  τα όσα περνάει η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια… Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά η Ομοσπονδία…

kypros 3

Η Κύπρος βιώνει  τα όσα περνάει η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια…
Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά η Ομοσπονδία Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) ούτως ώστε να σωθεί η κατασκευαστική βιομηχανία της Κύπρου.
Σε επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος του προέδρου της ΟΣΕΟΚ Κώστα Ρουσιά τονίζεται πως “ο εργοληπτικός κόσμος εναποθέτει τις ύστατες ελπίδες του” στην δυναμική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στα τέσσερα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση για να σταματήσει η συνεχής δραματική συρρίκνωση της κατασκευαστικής Βιομηχανίας:
1- Εγγύηση των εργοληπτικών εταιριών από την Κυβέρνηση για σκοπούς ανάληψης έργων στο εξωτερικό.
Όπως τονίζεται στην επιστολή αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε και μετά την βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974
2 – Επάνοδος της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών ώστε να είναι εφικτή η ανάληψη έργων με την μέθοδο της Αυτοχρηματοδότησης.
3- Σύσταση του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού.
4- Κατεπείγουσα προκήρυξη νέων έργων από το δημόσιο. 
Όπως αναφέρουν αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με την αξιοποίηση των κονδυλίων της τουριστικής βιομηχανίας. Επίσης τα νέα έργα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με βάση την δέσμευση της Κύπρου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσιών κτιρίων μέχρι το 2020.
Όπως τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο η ΟΣΕΟΚ ο κατασκευαστικός τομέας πριν την κρίση ήταν ο αιμοδότης της Κυπριακής Οικονομίας με συνεισφορά στο ΑΕΠ κατά 7% ετησίως.
Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας Φιλελεύθερος ο κ. Ρουσιάς και η ηγεσία της ΟΣΕΟΚ θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός των προσεχών ημερών στην όποια παρόν θα είναι και ο Υπουργός Οικονομικών. 24h.com.cy