Σε δίκη για «ξέπλυμα χρήματος» ο Mr Novartis

Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, σύμφωνα με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών.

Στο εδώλιο θα βρεθεί τελικά ο Mr. Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιμέτωπος με το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μαζί του παραπέμπονται και δύο γιατροί.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμά του, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη του Κων. Φρουζή για να δικαστεί για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του αντιμετωπίζουν επίσης σε βαθμό κακουργήματος την πράξη της παθητικής δωροδοκίας. Είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση παραπομπής προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Μιχαλοπούλου

Oι τρεις δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου υιοθέτησαν πλήρως την εισαγγελική εισήγηση, σύμφωνα με την οποία ο Κων. Φρουζής μέσω διαφημιστικών εταιριών ξέπλενε χρήμα για να δοθεί σε δωροδοκίες, ενώ οι δυο γιατροί φέρονται να συνταγογραφούσαν σκευάσματα της Novartis με το αζημίωτο.

 Στον έναν δε από αυτούς βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τρία εμβάσματα από την εταιρεία συνολικού ύψους 4.000 ευρώ.

Παραγραφή αδικημάτων και για άλλους γιατρούς

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε συνολικά 15 άτομα. Μεταξύ αυτών καρδιολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι, οι οποίοι φέρονται να είχαν λάβει από τη Novartis ποσά που ξεκινούσαν από τις 3.0000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 78.000, όπως επίσης και πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Novartis. Ωστόσο η εισαγγελέας στην πρότασή της διαπίστωσε ότι για κάποιους δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή τους σε δίκη, ενώ για άλλους οι πράξεις είχαν παραγραφή λόγω των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα. Κάτι που υιοθέτησε και το Δικαστικό Συμβούλιο.